Skönhetsbloggevent med Daisy Beauty, del 2

Efter en liten paus gick programmet vidare med parfymföreläsning i två delar. Först ut var Cecila Bergman från Alf Sörensen som tillsammans med Daisy Beautys parfymbloggare Julia Forsberg berättade om modehuset Lanvin, deras historia och framförallt, den långa parfymtraditionen.


39Modehuset startade år 1889 då Jeanne Lanvin slog upp dörrarna till sitt skrädderi i Paris på samma adress som Lanvin nu idag ligger. Under tidigt 1900-tal skapade många modehus en doft för att komplettera portföljen och ge modehuset en starkare position på marknaden, och år 1927 lanserade Lanvin doften Arpège, som var en hyllning till hennes dotters 30-årsdag. Julia beskrev doften som en blommig champagneliknande aldehyddoft, själv tyckte jag att den mest luktade tvål…

Cecilia gick vidare med att presentera hela Lanvins moderna doftportfölj, och vi fick sniffa på provstickor. Mest föll jag för Éclat d’Arpège, en modern blommig/fruktig doft lanserad år 2002 som representerar den eviga kärleken med noter från bland annat lilja, citron, persika och vit mysk, herrdoften L’homme Sport (2009) som är en fruktig/kryddig doft med inslag av bland annat bergamott, lavendel och patchouli, och Marry Me! som lanserades år 2010 som jag har skrivit mer om här. I februari lanserar Lanvin en uppföljare till Marry Me!: Marry Me! love edition, med ros tillsatt i topp- och hjärtnoten.


30
Marry Me! Love editionEfter Lanvin-presentationen tog Julia över och pratade om ros, en av de mest använda och även dyraste ingredienserna i dagens parfymer. De första kända rosträdgårdarna fanns i Kina för över 4000 år sedan, så länge har den varit med i spelet med sina väldoftande blad. Ur rosen kan man utvinna både rosenvatten och rosolja, det förstnämnda genom att låta rosens blad ligga i blöt. Rosolja finns att hitta på kronbladen men dunstar då rosen öppnar sig, därav den underbara doften. Oljan utvinns med hjälp av vattenånga, lösningsmedel eller en teknik som kallas headspace, som i korta drag går ut på att rosens molekyler analyseras och sedan sammansätts på kemisk väg i ett labb.


29
Julia


28
A sample of the rose scents Julia presented to usJag hade kunnat lyssna i en timme till på Julia, hon är extremt kunnig och passionerad inom sitt ämne och jag som precis har börjat sätta mig in i parfymens underbara men komplexa värld sög åt mig all kunskap som en svamp!

In English: After a short break, the program went on with a perfume lecture in two parts. First out was Cecilia Bergman from Alf Sörensen that together with Daisy Beauty’s perfume blogger Julia Forsberg told us a bit about the fashion house Lanvin, their history and the long perfume tradition.

The fashion house was founded in 1889 when Jeanne Lanvin opened the doors to her tailor atelier at the same address where Lanvin is today. In the early 1900’s, many fashion houses created a scent to complete their portfolio and to give the fashion house a stronger position on the market, and in 1927, Lanvin launched the scent Arpège, which was a celebration to her daugher’s 30th birthday. Julia described it like flowery champagne aldehyde scent, I think it smelled more like soap…

Cecila went on with presenting the entire modern scent library of Lanvin, and we got to sniff some samples. The scents I fell for were Éclat d’Arpège, a modern flowery/fruity scent launched in 2002 that represents the eternal love with notes from lily, lemon, peach and white musk among others, L’homme sport (for men) (2009) which is a fruity/spicy scent with touches of bergamot, lavender and patchouli, and Marry Me! that was launched in 2010 and that I’ve wrote more about here. In february, Lanvin will launch a follow up to Marry Me!: Marry Me! love edition, with a touch of rose in the top and heart notes.

After the Lanvin presentation, Julia took over and talked about rose, one of the most used and also most expensive ingredients in perfumes today. The first known rose gardens were planted in China over 4000 years ago, that’s how long the rose have been in the game with its fragrant petals. There are two extracts from the rose, rose water and rose oil, the first mentioned is achieved by soaking the rose petals. Rose oil is found on the petals but evaporates as the rose opens up, and it’s extracted using steam, solvent or a technique called headspace, that can be described as a way to analyze the rose’s molecules and then recreate it chemically in a lab.

I could easily have listened one hour more to Julia, she’s extremely passioned and knowing in her subject, and I who just have started to embrace the wonderful but complex world of scents absorbed all the knowledge like a sponge!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>