Kategorier
Hälsa

Synundersökning – boka en tid idag 

Har du aldrig varit hos en optiker för en synundersökning så är det dags att boka en tid. Din syn försämras gradvis och detta kan innebära att du, i vissa situationer, anstränger dina ögon mer än du borde göra. 

Det kan handla om att du har svårt att läsa och tvingas ha boken tryckt mot näsan, det kan handla om att du ser sämre på långt håll och tvingas kisa när du kör bil eller tittar på tv – eller om att du ser dåligt då du arbetar vid datorn. Oavsett vilket så är det läge att boka en synundersökning och få en diagnos på hur ditt synfel är – och en korrekt rekommendation kring vilket hjälpmedel du behöver. 

Du ser inte dåligt? Det är en vanlig missuppfattning. Många går omkring och anser sig ha en väldigt bra syn. Detta är ofta frukten av att vi människor vänjer oss. Vi blir vana vid att se dåligt och vana vid att anstränga ögonen för att kunna läsa eller se på längre håll. Detta sker automatiskt och det är först när någon påpekar det som man får en tankeställare.

Hur mår dina ögon? 

 Det finns även symtom som kan skvallra om att man borde genomföra en synundersökning. Har du torra ögon, känner du dig ofta trött eller har svårt att koncentrera dig? I så fall kan detta tyda på att dina ögon får kämpa i onödan och att du bör avlasta genom att exempelvis ha glasögon eller linser.

Du är inte ensam om detta heller. Man kan se att så många som 7 av 10 personer över 16 år använder något form av hjälpmedel. Ser man till äldre personer så handlar det om att nio av tio över 50 år använder exempelvis linser eller glasögon. Det säger en hel del, eller hur? 

Synundersökning – dina ögon undersöks 

En synundersökning hos en optiker ger även en komplett undersökning av dina ögon och hur bra din ögonhälsa är. Det innebär att du ger dig själv chansen att slippa framtida sjukdomar och att du, genom detta, också kan ha friska ögon även i framtiden.

 Skulle det finnas en ögonsjukdom så upptäcks denna – och du skickas vidare till rätt instant inom sjukvården. Kort sagt: en synundersökning är ett måste – sett ur alla tänkbara perspektiv.