Beauty Basics – Bas

En viktig förutsättning för en snygg makeup är att ha en bra bas att bygga på. Basen är även det som många tycker är svårast att få till, både när det kommer till att hitta rätt produkt och att applicera och fixera på rätt sätt. I det här inlägget hade jag tänkt visa er vilka produkter jag använder själv, samt ge er tips angående tekniker, produkter, nyanser m.m.

Produkter

beauty basics bas ny


På bilden ovan kan ni se de produkter jag använder allra mest för att skapa en snygg, jämn och hållbar bas. Jag börjar alltid med en primer (#2 på bilden, MAC prep + prime skin) i hela ansiktet. Primern hjälper till att jämna ut hudtonen och hudstrukturen, kontrollera hudens egna oljor till viss del, samt håller makeupen på plats längre under dagen. Den masserar jag kort och gott in med fingrarna. Det jag gillar med just den här primern är att den inte är speciellt tung och täpper inte till porerna, trots att det är en silikonbaserad primer. Det finns även mineralprimers i puderform, jag är dock inget fan av dessa då jag tycker dom torkar ut min hud och ger ett flammigt resultat.

Efter primern fortsätter jag med concealer (#1 på bilden, MAC select cover up concealer) under ögonen, runt näsvingarna och på enstaka röda områden och blemmor. Just den här concealern är i flytande form och är ganska tunn, vilket ger ett naturligt och nästan osynligt resultat som går att bygga i lager om du behöver mer täckning.

När jag har applicerat concealer går jag vidare till foundation. Jag använder både flytande foundation (#3 på bilden, Shiseido Dual balancing foundation) och mineralfoundation i puderform (#5 på bilden, bareMinerals foundation), beroende på vilken täckningsgrad och känsla på huden jag är ute efter. En flytande foundation ger oftast högre täckning, återfuktning och ett mer “sminkat” resultat, medan en mineralfoundation i puderform ger ett väldigt lätt och naturligt resultat. Jag använder gärna mineralfoundation under varma sommardagar, medan min flytande foundation är favoriten under de kallare månaderna eller då man vill göra en lite tyngre festmakeup. Har du fet hy kan mineralfoundation passa dig jättebra eftersom den inte innehåller någon extra fukt, medan en flytande foundation kan kännas skön och återfuktande på en torr och stramande hy. Min hy blir gärna lite fetare på sommaren och ganska mycket torrare på vintern, så jag anpassar ofta min foundation efter vilket skick min hy är i för tillfället.

Efter foundation fixerar jag med ett puder (#4 på bilden, MAC blot powder/loose). Hoppar du över detta steg är risken stor för att du blir blank under dagen, eller att din bas glider av huden. Eftersom jag har en fet t-zon använder jag ett puder som är oljekontrollerande. Det hjälper till att hålla huden matt under dagen. Personligen föredrar jag löspuder när det kommer till ett fixerande puder, helt enkelt för att jag tycker det är lättare att jobba med, men det är ju en smaksak. Jag har den pressade varianten av samma puder i handväskan för ev. touch-ups under dagen, eftersom det är betydligt lättare att applicera när man är på språng.

Verktyg och appliceringstekniker

beauty basics basborstar nyDet finns en hel uppsjö med makeupborstar på marknaden, alla till olika ändamål. Vilken är till vad, hur använder man dom på bäst sätt och kan man använda borstarna till mer än en sak? De här borstarna använder jag mest när jag lägger min bas.

En concealerpensel (#1 på bilden, #195 från MAC) är super för både ett snyggt och hygieniskt resultat. Dessa är ofta i syntetmaterial då de inte suger upp flytande och krämprodukter lika mycket som en borste i äkta hår, utan produkten ligger kvar på utsidan. En fluffig borste i äkta hår, däremot, fungerar även den ypperligt för att applicera concealer med, då man enbart använder själva toppen på borsthåret för att applicera med.

En foundationborste (#2 på bilden, #187 från MAC, samt #3 på bilden, #109 från MAC) är att föredra framför t.ex. foundationsvampar. Med en borste går det åt mindre foundation, du får en snyggare, lättare och mer täckande finish, och framförallt är det hygieniskt. Makeupsvampar är rena bakteriehärder och bör inte användas mer än en gång. Man kan även använda en platt foundationborste om man föredrar det (#4 på bilden, Kicks #203), men jag har blivit väldigt förtjust i borstar som man stöpplar (#187) eller buffar (#109) på foundationen med.

För att fixera din bas och borsta bort överflödiga puderprodukter med är en puderborste (#5 på bilden, #150 från MAC) oumbärlig. En stor och fluffig puderborste faller mig bäst i smaken, då den är väldigt lätt att svepa på löspuder med utan att det blir för tungt och pudrigt.

En kabukiborste (#6 på bilden, #182 från MAC) är en liten guldklimp att ha i sminkväskan. Den är överlägsen då det kommer till applicering av mineralfoundation i puderform, buffa ihop olika produkter med varandra (t.ex. rouge och bas) och för applicering av alla sorters pressade puder. Den går även jättebra att använda till flytande foundation om man så vill.

Nyanser och formula

shiseido dual balancing foundation3


Något många tycker är otroligt svårt när det kommer till foundation, concealer och puder är att välja rätt nyans och formula på produkten. Meningen med basprodukterna är att de inte ska synas på huden, så de bör alltså vara i samma nyans som din egen hud. Undantaget är concealer som är till för att täcka under ögonen, den kan med fördel vara en halv eller en nyans ljusare än din egen hud då detta kan hjälpa till att dölja mörka partier.

Först och främst gäller det att försöka hitta en foundation med rätt formula som passar just din hud. En foundation som passar bra på en person kan ge en annan finnar och utslag, medan en tredje blir torr och irriterad. Be personalen om råd, de finns där för att hjälpa dig! Foundation finns i olika täckningsgrader och med olika egenskaper, t.ex för torr eller fet hy. En fet hy fungerar oftast bra ihop med en lätt och oljefri foundation, eller en mineralfoundation i puderform. En torr hy mår bra av en flytande foundation som kanske återfuktar extra mycket, kompletterat med ett lätt puder som blir nästan osynligt på huden för att fixera utan att torka ut. Har du normal hy med feta partier kan det vara en idé att använda en foundation för normal hy i hela ansiktet, och sen använda ett oljekontrollerande puder just i T-zonen för att varken torka ut eller göra hyn blank.

Många sminkmärken har foundations (och ibland concealer och puder) i två olika nyanser i varje ljushetsgrad; en som drar mot gult och en som drar mot rosa. Ett vanligt misstag personer med rosa undertoner i hyn gör är att tro att de har en för mörk foundation, när de i själva verket har en foundation som är för gul. Om det finns möjlighet; fråga gärna personalen om hjälp att hitta rätt nyans för just dig om du är osäker på vilken underton du har! Om du vill lista ut själv om du har gula eller rosa undertoner i hyn är en bra fingervisning att kika på vilken färg blodådrorna på insidan av din handled har. Drar de mot blått och lila har du med största sannolikhet rosa undertoner, drar de mot grönt har du med största sannolikhet gula undertoner.

Ett klassiskt misstag många gör när dom köper foundation är att de har provat nyansen i butik, och sen när de kommer hem är det helt fel nyans. Allra oftast beror det på att man har provat foundationen på handen eller annan valfri kroppsdel, och inte i ansiktet. Du har inte samma färg i ansiktet som på resten av kroppen! Bästa stället att prova foundation på är på käkbenet. Ser du inte var du har lagt foundation och var du har bar hud har du antagligen hittat rätt nyans. Titta gärna på foundationen på huden i flera olika ljus innan du köper, vissa butiksljus kan vara enormt missvisande. En del sminkmärken delar gärna ut prover på den foundation du är nyfiken på så du kan testa hemma i flera olika ljus att nyansen verkligen är rätt för dig innan du köper en hel flaska eller tub. Det ger dig även möjlighet att känna på om formulan fungerar för just din hudtyp, eller om du bör satsa på en annan sort.

Tips och tricks

 • Tycker du om din foundation men vill ha en lättare täckning vid vissa tillfällen? Prova att blanda ut den med din hudkräm!
 • Blir resultatet för pudrigt efter du har fixerat din makeup? Testa att spraya ansiktet med en glycerinspray efteråt, t.ex. Face mist från MUS. Det återfuktar och tar bort puderkänslan.
 • För en fräsch men väldigt lätt bas, täck problempartier med en concealer. Jämna sedan ut hudtonen med ett lätt täckande mineralpuder i pressad form.
 • Köp en foundation i rätt nyans då du är som brunast under sommaren. Ju mer du bleknar eller bygger upp brännan så kan du blanda den mörka nyansen med din vanliga “vinternyans” för att få till exakt rätt nyans varje gång.
 • Less is more. Vill du ha mer täckning går det bra att lägga på lite extra punktvis. En tjock kaka i hela ansiktet är varken snyggt eller ser naturligt ut. Behöver du bara lite extra täckning på vissa partier i ansiktet finns det heller ingen mening med att lägga foundation i resten av ansiktet.
 • Håll koll på om din foundation har passerat bäst före-datum. På de flesta burkar, tuber och flaskor står det att produkten håller i 24 månader från man har öppnat den, men ofta håller sig den fräsch längre än så så länge du ser till att hålla bakterierna borta så gott det bara går. Har den skiktat sig kan det vara ett tecken på att det är dags att kasta. Luktar den härsket bör den definitivt åka i soptunnan!


beautybasics kopieraIn English: An important step for a nice makeup is a good base to continue to build on. The base is what many people find as the hardest part to apply, both when it comes to finding the right product and how to apply and fix it in the right way. In this entry, I’ll show you what products I personally use and give you tips on techniques, products, shades among others.

Products

In the picture at the top of the entry, you can see the products I use the most for creating a nice, even and durable base. I always start with a primer (#2 in the picture, MAC prep + prime skin) in the entire face. The primer helps with evening out the skintone and structure, control oils and keep the makeup in place during the day. I apply this with my fingers. What I like about this primer is that it’s not too heavy and doesn’t clog the pores, even though it’s a silicone based primer. There are also loose mineral powder primers, but I’m not a big fan of these since I find them drying out my skin.

After the primer, I move on with the concealer (#1 in the picture, MAC select cover up concealer) underneath the eyes, around the nose and on single spots and red areas.This particular concealer is a liquid one, which gives a light and natural result that is basically invisible on the skin but can be built up in layers if you need more coverage.

When the concealer is in place, I apply my foundation. I both use liquid foundation (#3 in the picture, Shiseido dual balancing foundation) and mineral powder foundation (#5 in the picture, bareMinerals foundation), depending on how much coverage I want and how much I want to “feel” my foundation on my skin. A liquid foundation generally provides higher coverage, moisture and a more “make up” result, while a mineral powder foundation gives a light and natural result. I really like using mineral foundation during hot summer days, while the liquid foundation is a favourite during the cold winter months or when I want to do a more dramatic party makeup. If you have oily skin, a mineral foundation might suit you very well since it doesn’t provide any extra moisture, while a liquid foundation can feel nice and moisturising on dry skin. My skin tends to get oilier in the summer and pretty dry in the winter, so I often choose foundation type after how my skin behaves at the moment.

To make sure that the base stays in place, I always fix the foundation with a powder (#4 in the picture, MAC blot powder/loose). If you skip this step, you might get oily during the day, or your foundation will slide off your face. Since I have an oily t-zone, I use an oil control powder. It helps with keeping my skin matte during the day. I personally prefer a loose powder when it comes to fixing the foundation since I think it’s easier to work with, but it’s a matter of taste. I have the same powder but in pressed form in my hand bag for touch-ups during the day, since it’s waaay easier to apply when you’re on the move!

Tools and application techniques

There are a lot of different makeup brushes on the huge sea that is the makeup market, and they are all for different purposes. Which brush is used for what, and how do you get the most out of your brushes? These are the brushes that I use daily for applying my base, and you can see them in the second picture from the top in this entry.

A concealer brush (#1 in the picture, #195 from MAC) is great for both a nice result and for keeping your jar of concealer hygenic. These brushes are very often made out of synthetic bristles, since they don’t absorb liquid and cream products as a brush made out of real hair do. A fluffy brush made out of real hair works great for concealer application though, since you only pick up the concealer with the tip of the bristles.

A fondation brush (#2 in the picture, #187 from MAC, and #3 in the picture, #109 from MAC) is much better for applying foundation than sponges. With a brush, you’ll use less product, you’ll get a nicer and sheerer finish plus more coverage, and most of all, it’s waaay more hygienic. Germs and bacteria grow fast in a sponge that has been used, and they should be tossed after each use. You can use a flat foundation brush if you prefer (#4 in the picture, Kicks #203), but I’ve fallen in love with stippling brushes (#187) and buffing brushes (#109) for using with foundation.

To fix your base and brush off excess product, a powder brush (#5 in the picture, #150 from MAC) is the way to go. A big and fluffy brush suits me best, since it makes it so easy to sweep on loose powder without a too powdery result.

A kabuki brush (#6 in the picture, #182 from MAC) is a handy little brush to have in your makeup bag. It’s superior to all other brushes when it comes to application of mineral powder foundation, buff different products together (e.g. foundation and blush) and to apply all kinds of pressed powders. It also works great with liquid foundation.

Shades and formula

A lot of people find that the hardest part when it comes to foundation, concealer and powder is to choose the right shade and formula. The point of these products is that they shouldn’t be visible on the skin, so they should therefore be in the same shade as your own skin. The exception is concealer that you w ant to use under your eyes, they can be a half or one shade lighter than your own skin since it helps with lightening up these areas.

For starters, it’s good to try to find a formula that suits your skin. A foundation that suits one person can make another person break out, while a third person gets dry and irritated skin. Ask the people who work at the store for advice, they are there to help you! Foundations are available with different properties, such as coverage and how hydrating it is. An oily skin almost always works great with mineral powder foundation, or an oil free liquid foundation. A dry skin loves a more hydrating foundation, perhaps in combination with a very light setting powder that turns invisible on the skin to prevent the powder from drying out your skin while you fix your base. If you have combination skin, it might be an idea to wear a foundation made for normal skin in your entire face, and add some powder with oil controlling properties in your t-zone to prevent both drying your skin and shine.

Many makeup brands have foundations (and sometimes concealer a nd powder) in two different undertones in each shade; one that leans more towards yellow, and one that leans more towards pink. A common mistake made by people with pink undertones makes is that they believe that their foundaiton is too dark, while it’s really too yellow. If you have the possibility, again, ask the staff at the makeup counter to help you if you’re not sure on which undertone your skin has. If you want to figure it out on your own, a good tip is to check the colour of the blood veins at the inside of your wrist. If they are more purple or blue, your undertone is probably pink, if they are more green, your undertone is probably yellow.

A classic mistake many people make when buying foundation i s that they try on the shade in the store, and when they come home, the colour is waaaay off. In most of these cases, this is because they have tried on the foundation on their hand and not in their face. Your face is not the same colour as the rest of your body! The best place to sample a foundation shade is to apply it on the jaw bone. If you can’t see it after you have applied it, you have probably found the right shade. Make sure to view the shade on the skin during different lightning conditions before buying, because some store lightning can be really misleading. Some brands are more than happy to give you a free sample on the foundation you’re thinking about buying so that you can try it at home during different lightning cond itions before you buy it. It also gives you the opportunity to see if the formula really suits your skin, or if you should choose another one.

Tips and tricks

 • Love your foundation, but don’t want all that coverage sometimes? Try mixing it with your lotion!
 • If the result gets too powdery after you have fixed your makeup, you can try spraying your face with a glycerin spray afterwards, like Face Mist from Make Up Store or Fix+ from MAC. It hydrates the skin and makes it look less powdery.
 • For a fresh but very light base, cover your problem areas with a concealer and then even out the rest of the skintone with a pressed mineral powder with low coverage.
 • Buy a foundation in a matching shade when you’re as tanned as you get during the summer. The more your tan shades or builds up, you can mix the darker foundation with your regular one to get an exact matching shade every time.
 • Less is more. If you want more coverage in a certain place of the face, it works fine to add more at that spot. A thick cake of makeup in your entire face is neither too hot or natural looking. If you only need a bit of extra coverage at some places in your face, there’s no need to cover up the rest of your skin.’
 • Keep an eye at the best before-date of your foundation. Most foundations lasts for about 24 months according to the packaging, but they often last longer than that as long as you do your best to keep it germ free. If the product smells bad though, it’s time to toss it!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

9 comments to Beauty Basics – Bas

 • Martine

  Superbra att du gör ett stort inlägg om detta, letar alltid efter tips om basen då det är det som är absolut svårast med sminket för mi. Jag har väldigt, väldigt ljus hud och vill ha en täckande, flytande foundation och det är lite svårt att hitta. Den foundation som jag har blivit mest nöjd och som jag använder nu är Revlon Colourstay i den ljusaste nyansen, men tyvärr är även den liite för mörk för mig. Letar fortfarande efter tiopoängaren 🙂 Har även väldiga problem med puder eftersom de flesta är för mörka för mig men jag köpte en från NYX som fungerar jättebra.

  • purity

   Martine: Tycker det är så himla synd att det är ont om produkter för er riktigt ljushyade i de svenska sminkdiskarna. Finns hur många som helst med väldigt väldigt ljus skandinavisk hy!

   Carolina: Tack, kul att du gillade det! Har desvärre inte testat Too Faced primed & poreless.

 • Carolina

  Tummen upp för ett mycket välskrivet inlägg! 😉 Tänkte höra om du testat Too Faced Primed and Poreless Primer, och isf hur du upplever den i jämförelse med MAC´s Prep + Prime ?

 • Du har en superfin blogg med bra tips!

 • Hej, allt bra med dig?:)
  Underbart bra blogg du har!

 • Stina

  Hej.
  Bra inlägg men visst har du blandat ihop borste nummer 3 och 4? Nummer 3 ser nämligen misstänkt likt min 109:a från MAC och 4 ser ut som en foundationborste.

  Bara så att inte nya läsare blir förvirrade 😉

 • Josefin

  Vilket bra inlägg! Men är inte #5 foundation Id Foundation? Det står det på locket men du skrev Everyday Minerals 🙂

  • purity

   Josefin: Åh, nu skäms jag, två fel i samma inlägg =/ ska självklart stå bareMinerals, inte everyday minerals. Får skylla på att jag var trött och stressad när det här inlägget skrevs, tack för att du sa till!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>