Sleek – Sunset i-Divine eyeshadow palette


Nästa Sleek-palett jag har kan jag inte hitta några namn på själva skuggorna. Namnen på skuggorna kommer med en fantastiskt dålig plastfilm där namnen står. Den ligger löst i förpackningen tyvärr. Nu vet jag helt plötsligt inte om jag råkat kasta den eller om det faktiskt inte kom med någon i denna (och några till). Jag kan för mitt liv inte se att jag skulle råka slänga något så viktigt och jag kan inte hitta namnen på skuggorna ute på nätet heller, så kanske är det så att det faktiskt inte kom med några?

 

Sunset2

 

Sunset1Den här paletten har ingen matt färg alls förutom den svarta. Samtidigt finns det inte heller någon helt ljus skugga. Det ljusaste skugga som finns är den rosa nere i högra hörnet, men den är inte så ljus att den släpper i kvalitet som de flesta ljusa sleekskuggorna gör.
Även här är alla skuggor swatchade utan primer. På bilden kan de uppfattas som lite skira eller dålig täckning på men jag kan försäkra att det beror på att jag fotat i dagsljus och att skuggorna är alla satin- eller kanske snarare frostfinish. De har härlig krämighet och det där lilla, jag vet inte hur jag ska förklara det, ”greppet” som gör att de fäster väldigt bra.

 

Sunset3Dock kan jag tycka att skuggorna är lite för lika eller kanske är det så att jag snarare saknar lite djupare färger att färdigställa maken med? Svart känns lite hårt för dessa skuggor.

Sleek – Bad girl i-Divine eyeshadow palette


Jag, precis som många andra, har kärat ner mig i Sleeks make up i allmänhet och deras ögonskuggor i synnerhet. Jag har ett antal paletter som jag kommer att recensera vad tiden lider.

Vi börjar med Ögonskuggepaletten Bad Girl. Som ni ser domineras den av mörka färger som, om ni läst Sannas recensioner, är de färger som visat sig vara allra bäst i de senaste recensionerna. Hur ställer den här sig till de recensionerna?
Några av paletterna har, jag vet inte om det ändrats helt nu, ”våfflade” skuggor. Jag är inte riktigt en beundrare av det då jag tycker det andas billighet. Nu är det ju det, så helt fel är det ju inte. På de senare paletterna och kanske även nytillverkning av dessa är de ju helt platta vilket ser mycket snyggare ut, och mer proffsigt ut.

 

Bad girl 2Paletten är precis som de andra lika stor (liten) och smidig. Skuggorna är mindre än MAC´s men å andra sidan är det väl väldigt sällan som man använder upp en skugga. Om så vore fallet kan man ju få hela sleek-paletten för samma summa som för en MAC-skugga, på ett ungefär.

 

Bad girl 3 copy

 

Bad Girl 1Egentligen är det inte så mycket att orda om. Som förr är det de ljusa skuggorna som är sämst, även om de inte är matta. Medan de mörka fortsätter att imponera! Mina swatcher är på armen utan primer överhuvudtaget.

Din egen underfrans-mascara-borste

På alla apotek (med allra största sannolikhet…har ju inte kollat alla) så finns det ett sortiment av tandhygiensborstar. Just av detta märke, Ekulf, finns det vad jag kan se, sex olika storlekar på borstar. Man använder dessa borstar mellan tänderna i vanliga fall.

 

Mascara1Nu råkade jag se för en massa herrans år sedan att någon på youtube rekomenderade att skaffa dessa borstar till underfransarna.

Sedan dess har dock marknaden lyckas introducerat mascaror som är tillräckligt små för underfransarna. Men de är lika dyra som den mascaran du har till överfransarna, eller dyrare. Du behöver alltså punga ut med dubbla mascarakostnaden för att få en borste med mascara på , till underfransarna.

 

Mascara3Givetvis kan du använda vanliga borsten. Det gör ju de flesta. Men, är det inte så att vi alltid tyckt att den var lite för stor ändå? På detta sätt kan du dessutom använda den mascaran du vill ha. Svart, brun, märke eller vattenfast. Har du dem bara till dig själv kan man alltid tvätta dem mellan och använda dem fler gånger.

 

Mascara2Dessa borstar finns i olika märken och olika stora förpackningar. Just denna ligger på ca 35:- förpackningen för 18 stycken, inklusive förlängaren som är bra att hålla i. Kanske något för ditt proffesionella kit?

Urban Decay, Oz the Great and Powerful

Ibland är barn jättebra att ha. Älskade barnen fixade en födelsedagspresent till mig i november.

Jag har sett denna palett på nätet och den har fått bra recensioner. Jag var riktigt sugen på den här men tyckte nog att jag hade nästan alla färger redan, även om jag alltid gillar paletter som man kan ta med sig. Men, nu fick jag den istället och det är ju alltid lite bättre tycker jag.

Paletten är i plåt och väldigt gedigen. Gångärnet är tyvärr av plast, vilket i sig inte skapar andra problem än att den fina och äkta spegeln i locket måste riggas upp mot något. Det är alltid onödigt att behöva göra; paletten åker undan och måste stoppas med något, den också.

 

UD5

 

UD4 copyInsatsen för skuggorna är också i plast men verkar också gedigen. Det enda jag har problem med, dock ganska irriterande är att skuggorna i minst två insatshål vill poppa upp och inte ligga dikt an mot hålet som det är meningen. Sådant kan reta gallfeber på mig. Att göra något så gediget och fint men strunta i att få det sista att fungera.

Jag tror inte att problemet är vida spritt men kan ju bara spekulera.

 

UD1

 

UD2Tanken med att skuggorna inte är uttagna ur sina bas-behållare är att man ska kunna köpa till och ta med sig vilka skuggor som helst utan att behöva depotta utan bara ta av locket och ner med skuggan i insatshålet. Tanken känns fin men jag gillar ju mer rena, lite mer kliniska utföranden och vill hellre depotta helt. Varför kan man inte hitta ett bättre system för det istället?

Skuggorna är krämiga och fina. Just dessa är matta och av satin-art, någon lite mer glittrig. Inte en enda som är som vissa av UD´s skuggor i t.ex Naked-varianterna där de kan vara lite flagiga och flygiga. Dessutom tycker jag blandningen av färgerna är bra basfärger med lite extra färg för de som vill.

 

UD6Jag är speciellt förtjust i Broken, som passar som highlight uppe vid brynet utan att vara för glittrig (bara en fin lyster) och Beware som är en väldigt bra blendingskugga.

Züca bag, för smink och resa

gästbloggare efwa

I tre år har jag suktat efter denna väska. Jag såg den första gången på youtube men jag kommer inte ens ihåg vem som visade den.

Det är en relativt dyr väska och det är klart att det måste få ta tid för mig att bestämma mig om jag vill lägga ut så mycket för en väska när jag inte har make up som jobb. Trots det så åker jag en del med mitt smink då det är en hel del halloween-sminkningar och andra sminkningar som görs under året. Nu, efter tre år tyckte jag att jag bestämt mig, på riktigt.

Som jag förstår det är Züca-bagen ursprungligen designad för skolböcker då “uppfinnarens” dotter fick ont i ryggen av att bära så mycket böcker (det visade sig dock att hon hade skolios). Numer verkar den vara mest populär hos skridkoåkare/konståkning. Man kan sitta på den, få i sina skridskor och samtidigt få med sig kläderna. Jag insåg helt plötsligt att jag själv inte bara behövde använda den till smink. Jag kan däremellan använda den till att resa med och ha kameran i när jag gör fotojobb…….så lite mer än bara några gånger per år kommer jag använda den.

Nåväl….nu till det roliga. Så här ser den ut.Züca 2


Just denna är i ett ganska neutralt tyg, typ svagt militärgrön/grå. Det finns en uppsjö olika tyger men då ändras utförandet lite i “dörren” på den. Jag tycker det här utförandet passar mig bäst och då fanns det ett begränsat antal färger (denna, vinröd, svart och lila).Züca 1


Öppnar man den så ser det ut så här. Man packar i “pouches” som man staplar på varandra. När jag fotade så glömde jag bort att den understa var tom vilket ger ett lite rörigt intryck. När de är fyllda staplas de på varandra i fin ordning. Man måste bara se till att den minsta ligger nederst då den hamnar mellan hjulen. Annars blir det snett ända nedifrån och upp. Man får plats med 5-7 pouches beroende på hur man packar.

Fickan högst upp i töjbart nät kan man, om man vill, ha ett packe våtservetter.Züca 11


Om vi tittar på “dörren” så är det plastfickor, två stycken lite mindre och en expanderbar längst bak. Jag har plattången i en av de främre så man kan packa betydligt mer i dörren. Det är här det skiljer sig från dem med mönstertyger och färger. de har, vad jag kunnat se, bara två små fickor i neoprentyg eller dyligt. Lite lite för mig.Züca 10


Här ser vi sidorna. De ser likadana ut. Det finns tre fickor. Den lilla högst upp är djup och den stora med dragkedja är bred medan den yttersta, som är något kamouflerad av blixtlåset, är bara en ficka utan blixtlås eller dyligt. Jag kastar ner min padda i den. Perfekt storlek.

Här ser man också hjulen och aluminiumkonstruktionen. Aluminiumkonstruktionen ska hålla för ca 300 pounds, dvs ungefär 150 kg. Medan tygdelen har ett års garanti på alla modeller så har hårdkonstruktionen på just denna modell livstidsgaranti. Förutsatt att du köpt den hos en auktoriserad återförsäljare.

Enligt Züca ska också denna modell vara godkänd som carry-on baggage enligt FAA-reglerna.Züca 8


Baksidan har ett täckt fack för adresslapp och ett litet fack till som verkar lite malplacerat och konstigt.Züca 6


Züca 5


Här är två bilder på hur poucherna ser ut med lite packning i.Züca 3


Det här är vad som får plats i en av dessa poucher. Man kan faktiskt få i lite till om man vill. Det är faktiskt himla mycket!

En väska i detta utförande, Züca pro travel, kostar 295 USD, vilket är ungefär 1921 SEK 2013-03-26. Sedan tillkommer frakt. Det är ett ganska skrymmande paket som ni förstår. Frakten kostar 65 USD och det är ca 425 SEK 2013-03-26.

Jag tycker väskan är helt fantastisk! Jag har ju “stolen” med mig också vilket gör att man aldrig behöver vara beroende av att någon annan har stol. Lagom höjd också, tycker jag som är kort.

Tips till handväskan

Alla har vi halva läppstift eller de som är slut men kvar lite i hylsan. Jag har vissa läppstift som jag faktiskt gillar men inte använder för att jag glömmer bort dem bland alla andra. Dessutom vill man ju ha några alternativ när man reser eller att bara ha i handväskan. På Kicks hittade jag en liten “dosa” med sex fack i lagom storlek.


Jag tar alltså loss stiftet ur hylsan, karvar ur det sista om det är nödvändigt, värmer det i en sked eller som jag gjorde denna gång, i en värmeljushylsa. Sedan häller jag helt enkelt det smälta läppstiftet i de små facken och väntar tills det stelnar. Om det inte blev snyggt nog, jag vill ha det slätt och fint, så kan man sätta in dem en stund i microvågsugnen men då måste man vara väldigt försiktig. Det får inte vara för varmt eller börja koka. Några sekunder i taget på låg effekt är bäst.


Här har jag lagt in en läppensel och märkt alla läppstift med dess namn, och märke. Läppenseln är den man får med när man köper Lip tar.

Det man ska vara medveten om är att stiften ändrar lite karaktär när de är blivit smälta. De är lite mjukare och lite krämigare. Ibland kan det vara en nackdel och ibland en fördel.

För att få penseln på plats så skar jag ur lite i plasten. Anledningen till att det är trekantiga hål är två. Den första är att det är himla enkelt att skära ur på det viset. Är de för grunda eller smala är det bara att ta lite till.

Andra anledningen är att man behöver inte vara exakt i sin karvning. Locket i sig trycker ju dit penseln och samtidigt så hjälper formen på hålen att hålla penseln på plats. Ju hårdare penseln trycks ner desto bättre sitter den. Det gör den inte på samma sätt i runda hål.


Perfekt! Penseln sitter stenhårt på plats och den här får plats i min sminkväska i handväskan. Jag har dem alltid med mig.

Spara pengar och var generös

För någon vecka sedan recenserade Sanna Make up for ever´s HD powder. Den fick ju full pott, 5/5. Smått fantastiskt faktiskt. Jag älskar den också.

I det inlägget informerar också Sanna om att det är 100% Silica powder.

Nu är den ju väldigt dyr. Kanske värt det hela, men dyr. Du får 0,35 oz av Make up for evers HD powder för 270:- i Sverige, på Sephora. Den räcker hur länge som helst, det gör den. Man ska ju helst vara sparsam med den så att man inte får “make up fails” som man får upp bilder på när man söker på produkten. Hur sanna de är får ni själva bilda er en uppfattning om dock.

Men det finns ett billigare sätt. Det finns alternativ. Man får ta sig över Atlanten, fysiskt eller över nätet. Jag handlar ganska mycket över nätet i USA och på sidor som är rekommenderade av andra. Jag handlade 100% silica powder från Coastal scents för två år sedan och i veckan nu fick jag ett prov på HD powder från Make up for ever. Nu kan jag äntligen jämföra. Samtidigt känns det dumt att säga så. 100% silica powder är det ju, oavsett märke och burk.


På bilden är ett prov av Make up for ever´s HD powder (0,035 oz) och i den andra är det 1 oz silica powder från Coastal scents.

Originalstorleken på Make up for ever´s burk är alltså större än den på bilden.

De känns lika och det ser exakt lika ut på ansiktet. På coastals scent heter det numer silica powder spheres, vilket jag inte lyckats tolka, eller hitta annan information om, än att det är något annat än att det är exakt samma sak som förr men med ett något mer kommersiellt namn. Det är fortfarande 100% silica powder och recensionerna säger att det är exakt samma. Däremot har Coastal scents väldigt hög frakt nu för tiden och dessutom är deras sida trög och ibland omöjlig att logga in på när man ska betala.

Jag tog reda på ett annat alternativ, som också är känt och rekomenderat. TBK traiding. Där har de nästan allt. De har burkar, pans, paletter, ingredienser osv. Deras silica powder är också det som kallas “spheres”.

Om vi nu beställer därifrån så är minsta mängd 1 oz, dvs 0,65 oz mer än HD powder från MUFE (make up for ever). Den mängden (1 oz) kostar 4,95 dollar (32 SEK). Frakten är dock dyrare, 17 dollar (112 SEK). Det tillsammans går alltså på 144 SEK. Vilket är ungefär hälften av vad HD powder från MUFE kostar, trots att det är samma sak.

Säg nu att vi vill dela frakten med 4 personer vilket passar bra med nästa mängd puder man kan välja att köpa. 4 oz silica powder kostar 125 SEK och med frakten som inte verkar öka av denna lilla mängd så blir det tillsammans 237 SEK. Dvs fortfarande mindre än MUFE´s variant. Delar vi dessutom det på 4 personer så blir det: 59 SEK vardera för 1 oz istället för 0,35 oz för 270 SEK.

Du kan alltså spara en massa pengar och dessutom dela eller ge bort  till minst tre personer till och ändå betala mindre än för samma sak från MUFE.

Piffa till paletterna

Jag är ledsen att jag varit borta så länge, men familjen har letat hus och hunnit flytta ut på landet.

Jag tänkte berätta lite om hur jag piffar till mina paletter. Jag har så många lika att de är så tråkiga och jag måste bläddra genom varenda en genom att titta i dem eller skriva på dem. Men, jag har ju ett bra bildminne och då underlättar det om paletterna skiljer sig från varandra med bilder istället för text eller bara svart.

Att leka med decoupage är också himla roligt.

Så här ser de flesta paletterna ut. De är oftast svarta med text på. Det kan vara M.A.C, FACE eller, som den här, Coastals scents. De är bra tråkiga tycker jag.

Men nu ska vi köra lite decoupage på denna så får vi se om det kan bli lite roligare.


Man använder sig av vilken pensel som helst, men jag gillar de med lite styvare hår i. Den här är den billigaste möjliga från Clas Ohlsson. Förr spred jag bara ut limmet där jag ville ha bilden vilket ni kommer att se på en av de gamla paletterna.


Nu mer sprider jag ut limmet över hela eftersom limmet kan vara av den sort som blir lite blankare än än själva paletten och då blir det snyggare om det ligger jämt över.


Sedan lägger jag helt enkelt på bilden på limmet och börjar limma över den.


Se till att hela bilden är överlimmad och ta till ganska rikligt. Bilden ska bli genomblöt av lim. Annars kan det bilda bubblor och/eller glapp, samt att bilden kan få olika nyans om den är torr och blöt på olika ställen på bilden.


Sedan lägger man så många bilder man vill på paletten och ser till att alla limstreck ligger åt ett och samma håll för att det ska bli snyggare när det torkar. Även om limmet blir genomskinligt så kan det bli lite blankskiftningar om det är målat åt alla olika håll. När jag gjorde den här så såg jag inte att jag missat att limma över en del av texten. Men, men, så är det ibland.

Så här kan de färdiga resultaten bli, som man ser här under. Man kan använda sevetter, tidningar av alla slag, bokmärken och massa annat. På den första här ser man att jag bara limmat där bilden ska sitta och lite utanför. Det blir inte lika snyggt som när man lägger limmet över hela….tycker jag.

Om de blir riktigt snygga så är det betydligt roligare när man tar fram dem. Dessutom kommer jag ihåg bättre vad som ligger i vad för palett. Dessutom är jag lite pysslig av mig så det är roligt att kombinera.

Ha det så kul!

Water proof, water resistent, only water

Den här, högst ovetenskapliga testen, har jag tänkt göra länge och nu fanns det åtminstone ett lite solsken och tid för att kunna göra den.

Jag har ett antal vätskor som har olika egenskaper men framförallt har jag en som ska, enligt utsago från tillverkaren själv, göra skuggor och annat puder vattenfast. Jag har upplevt de som ganska dålig som vattenfast medium och tänkte att varför inte börja kolla på annat, eller åtminstone bland de jag har. Resultatet var något oväntat kan jag avslöja.

För att klargöra sakerna lite mer. Water proof är detsamma som vattenfast, det bör inte gå bort med något annat än med sådant som löser upp vattenfasta saker. Water resistent är lika med något bättre än vanligt och tål lite fukt och liknande.

Det jag hade att testa var:

 • M.A.D minerals “mineral eye shadow sealant”
 • Make up store “Mixing Liquid”
 • Min egna mixing medium gjord efter ett recept på YouTube (encore makeup)
 • Vanligt vatten

Den enda som lovar något stort av de här är Make up stores “Mixing liquid” där det står på deras hemsida:

“Produkten har en genomskinlig, vattenlik formula och tillåter dig att fritt experimentera med din vattenfasta makeup. Blanda Mixing Liquid med torra pigment för att öka dess intensitet. Du kan även blanda Mixing Liquid med Eyedust för at skapa vattenfasta eyeliners eller blanda ut det med glitter för en torr och hållbar effekt. Doppa en ren mascaraborset och lägg på fransen för vattenfast resultat!”

Märk väl ordvalet “vattenfast”.

Detta står på deras flaska:Budskapet här är


Nu är jag medveten om att detta är en gammal flaska, den ser idag annorlunda ut, svart. Texten på den vet jag inte om den är likvärdig. Dock är flaskan inköpt samtidigt som deras tidning kom ut 2009 där det går att läsa detta under rubriken “Water proof”.Jo, här är budskapen två i samma text; både water proof och water resistent.


Som ni ser är buskapen många om samma produkt. Ibland även under samma text som just den i tidningen. Water proof, water resistent, longlasting osv.

M.A.D minerals skriver detta om sin produkt:

“Turn any mineral eyeshadow into long wearing, long lasting color that wont smudge or budge all day!…”

Det vill säga “longlasting” men inget mer.

Vi börjar experimentet. Jag målade skuggan/linern på handen med alla fyra vätskorna som sedan fick torka och sedan drog jag med vattenfuktig pappersservett en enda gång över alla fyra på en gång med så jämt tryck som möjligt. Först ut blev det en mineralskugga från M.A.D minerals “Peridot stone”. Jag känner att det är viktigt att testa med samma märke som en av vätskorna för referens.

Här är det vatten som bäst håller skuggan på plats och tätt efter ligger den egna mixing medium-blandningen. Både M.A.D´s egna och MUS´ försvinner lekande lätt där MUS´är den sämsta. Men ingen av dem två förefaller ens vara “longlasting”.

Jag tar sedan en lös skugga ur MUS egna sortiment. Om man pressar dessa skuggor så behöver man inte tillföra annat än alkohol eftersom de innehåller bindningmedel redan till skillnad mot mineralskuggor. Samma sak här, vi bör ta en skugga ur samma sortiment som vätskan för att få en referens.

Vi kan även här dra slutsatsen att vatten fungerar bäst mot vatten och kan samtidigt konstatera att ingen av de andra är varken vattenfasta, vattenresistenta eller longlasting. Även om de tre andra på olika sätt ger vika, så är det tydligt att det inte fungerar. Ja ha, det var ju lite mer än snopet.

Som sista experiment blev det en kak-eyeliner från MUS.

Här kan vi se att MUS´mixing liquid ger bättre resultat. Vi kan tydligt se att det försvunnit mycket på alla vätskorna men vatten och “mixing liquid” verkar ha mer färg kvar. Vattnet har dragits ut längre än “mixing liquid” men har å andra sidan en jämnare färg kvar.

Ja, jag vet inte hur, eller var, man testar om en produkt är vattenfast eller inte. Men mer än en fuktig pappersservette ska väl en vattenresistent produkt klara? Eller för den delen en vattenfast. Om jag nu gör fel och man bara ska doppa handen med produkten i vatten men inte torka av med “handduk” ja då kanske resultatet är ett annat. Men jag vet inte om det är ett mer rättvist test. Badar man utan att torka sig? Gråter man utan att torka ögonen?

Skillnaden mellan färger och lyster är beroende på hur bra vätskan löser sig i skuggan samt ljus. På de lösa skuggorna var det inte så stor skillnad som det ser ut innan jag drar servetten över. Däremot den sista med kak-eyelinern är det stor skillnad på hur vätskorna löser sig i eyelinern, det syns väldigt tydligt på första bilden.

In English:

Click here »

Speed Gypsy

En an de mörkaste och tråkigaste dagarna så var jag väldigt inspirerad att göra något färgglatt och eftersom det var länge sedan jag körde blått så fick det bli det.

Nu är bilderna lite suddiga eftersom mörkrets infall började redan klockan åtta på morgonen och jag såg inte på skärmen att jag varit lite ostadig på handen. Jag hoppas det går bra ändå.

 

 

Produkter / Products used:

 • UDPP
 • Kryolan aquacolor 091
 • MAD Speed
 • NYX Single eyeshadow Gypsy
 • Hot pot M01
 • Hot Pot M07
 • FOB (Face of beauty) gammal kajal utan namn, dock brun
 • MUS Meteor
 • MUS Tri brow color
 • Lumene Blueberry Volume Mascara Brilliant black 

In English: One of the darkest and dullest days, I was inspired to to something bright and since it was a long time since I wore blue, blue it was.

The pictures are a bit blurry since it was dark outside all day and I couldn’t see on the screen that my hands had been a bit shaky – I hope you find the images OK anyway.