Att ta hand om sina borstar och penslar

Bra borstar och penslar är nyckeln till en snygg makeup. När du väl har investerat i bra borstar av hög kvalitet är det A och O att du tar hand om dom för att borstarna ska hålla sig fina så länge som möjligt. Tar du hand om dina borstar på rätt sätt håller de sig fina i många år, så jag tänkte dela med mig av lite tips hur man sköter om sina borstar på bästa sätt.
Till att börja med så kan dina borstar lätt bli en bakteriehärd om du inte tvättar dem med jämna mellanrum. Borstar är visserligen mer hygieniska än foundationsvampar och svampapplikatorer, men bakterier kommer alltid att föras över från din hud och från omgivningen till borstarna. Dessutom fungerar borstarna som bäst då de är fria från smuts och gamla makeupprodukter, så det är en annan bra anledning till att tvätta borstarna med jämna mellanrum.

Jag har tagit för vana att alltid göra rent de borstar jag använder till krämprodukter efter varje gång jag har använt dom, eftersom krämprodukterna gör borstarna stela när de torkar. Ögonskuggspenslar gör jag också rent efter jag har gjort klart min ögonmakeup, så de är fria från gammal färg nästa gång jag ska använda dom. Vill jag använda samma pensel till en annan ögonskuggsfärg under tiden jag applicerar torkar jag helt enkelt av överflödet på borsten på en bit hushållspapper. En annan bra anledning till att jag gör rent mina ögonskuggspenslar efter varje användning är att de flesta av mina ögonskuggspenslar är i vitt gethår, och dessa blir väldigt lätt missfärgade av högpigmenterade produkter. Puderborstar och liknande gör jag rent ca 1 gång i veckan, eftersom pudret inte sätter sig i borstarna som ögonskugga gör, plus att stora, fluffiga borstar tar väldigt lång tid på sig att torka.

Till de allra flesta borstar och penslar jag gör rent efter varje användning använder jag MAC brush cleanser. Brush cleanser är en alkoholbaserad vätska som rengör, desinficerar och återfuktar borstarna på en gång. Borstarna får dessutom kortare torktid med brush cleansern än med vanligt vatten, tack vare att alkoholen dunstar fortare än vatten. Jag häller ut lite brush cleanser på en bit vikt hushållspapper och torkar av mina borstar mot det blöta pappret tills de är rena. Proceduren kan behövas upprepas en eller två gånger om man vill få borstarna lika rena som om man tvättar dom med tvål/schampo och vatten, men jag brukar nöja mig med att få bort det värsta. Brush cleansern kostar 110 kr och man får en stor flaska, för mig så räcker den minst 3-4 månader och jag använder den varje dag. Jag har däremot slutat att använda brush cleanser till mina fluffigare ögonskuggspenslar, då de mjuka, lite längre och tunna borststråna är ganska sköra och slits av att göras rent dagligen på det här sättet och får penslarna att tappa hår, så dom tvättar jag alltid med tvål och vatten.
Cirka en gång i veckan tvättar jag alla mina borstar med hjälp av schampo eller en mild handtvål och vatten. Ungefär en gång i månaden får borstarna även en balsaminpackning för att återfukta borsten som lätt kan bli uttorkade av all tvätt, och detta gör även att borstarna håller sig mjuka och lena mot huden. Jag använder samma balsam som jag använder till mitt egna hår, men till tvätt använder jag ett billigare schampo eller mild handtvål eftersom det går åt så pass mycket. Jag trycker ut lite schampo eller handtvål i handen, blöter borsten lätt och arbetar in schampot eller tvålen i borsten. Sedan sköljer jag noggrant med mycket ljummet vatten.

När man har tvättat borstarna är det väldigt viktigt att de får ligga ner och torka. Står de upp rinner vattnet ner i skaftet och kan lösa upp limningen så att borsten lossnar från skaftet, eller få träskaftet att svälla. Ligger borstarna på en platt yta undviker du detta problem. Jag lägger mina på kanten av min byrå, så att själva borsten får hänga utanför kanten, och därmed så blir inte borsten plattare på ena sidan. Jag får även känslan av att borstarna torkar fortare på det här sättet än att låta dom ligga på t.ex. en handduk, eftersom hela borsten luftas. Låt borstarna ligga tills de har torkat i princip helt, eyelinerpenslar torkar på ett kick medan större och tätare borstar i äkta hår, t.ex. en kabukiborste, tar minst 12 timmar på sig att torka helt. Därför kan det vara en bra idé att tvätta borstarna på en dag då du inte har tänkt sminka dig, eller på kvällen så att de hinner torka över natten. Se även till att forma borstarna när de är blöta, för torkar de i fel form så måste du blöta borsten igen för att återskapa formen.

Det här är alltså vad jag själv gör för att hålla mina borstar i topptrim. Har ni några fler tips som ni tycker jag har missat får ni jättegärna lämna en kommentar!In English: Good brushes is the key to great makeup. When you have invested in high quality brushes, you need to take care of them properly for them to keep their quality as long as possible. If you take care of your brushes in the right way, they will stay good for many, many years, so I thought I’d share some tips on how to care for your brushes.

To begin with, your brushes can easily turn into a bacteria paradise if you don’t wash them regularly. Brushes are more hygienic than sponges, but you will always transfer bacteria from your skin and the surroundings to your brushes. Plus, your brushes will work a lot better if they’re free from dirt and old makeup product, so that’s another good reason to clean them regularly.

I have a habit to always clean the brushes I use for creme products after each use, since the creme products makes the brushes stiff when they dry. I also clean my eyeshadow brushes after I’ve finished my eye makeup, so they’re free from pigment the next time I’ll be using them. If I’m using the same brush for another colour while I’m applying, I wipe of the excess pigment from the brush on a piece of tissue. Another reason for me to clean my eyeshadow brushes after each use is that most my eyeshadow brushes are made out of white goat hair, and they are easily stained by highly pigmented products. I clean powder brushes and similar about once a week, since the powder doesn’t set into the brushes like eyeshadow does, plus, big, fluffy brushes takes a very long time to dry.

For almost all brushes I clean after each use, I use MAC brush cleanser. Brush cleanser is an alcohol based fluid that cleanses, disinfects and hydrates the brushes at once. The brushes also take a shorter time to dry with the brush cleanser than with water, since the alcohol evaporates quicker than water. I pour a bit of brush cleanser onto a folded piece of tissue and wipe my brushes against the damp tissue until they’re clean. You might need to repeat this once or twice to get the brushes as clean as when cleaning them with soap/shampoo and water, but I usually settle for getting rid of the worst goop. The brush cleanser costs about $12 and you will get a big bottle, it lasts me at least 3-4 months and I use it daily. Although, I’ve stopped using brush cleanser for my fluffy eyeshadow brushes, since the soft, long and thin bristles are pretty brittle and gets worn by getting cleaned this way every day and the brushes will start losing hairs, so I always wash those with soap and water.

About once a week, I wash all my brushes with shampoo or a mild hand soap and water. About once a month, the brushes will also get a conditioner treatment to hydrate the bristles that easily can be dehydrated from washing, and this will also keep your brushes soft and nice against the skin. I use the same conditioner as I use for my own hair, but for washing I use a cheap shampoo or a mild hand soap since I use quite a lot of it. I pour some shampoo or soap in my hand, dampen the brush and then work the shampoo or soap into the brush. I then rinse thoroughly with a lot of water.

After washing, It’s important to let your brushes lie flat to dry. If they stand up, the water will sip into the handle and can dissolve the glue so the bristles will come off the handle, or make the handle swell. If the brushes are placed on a flat surface, you avoid this problem. I put mine on the edge of my makeup vanity, so the bristles hang in free air, so the brush doesn’t get flatter on one side. I also get the feeling that the brushes will dry quicker this way than letting them dry on i.e. a towel, since the entire brush will have contact with air. Let the brushes stay flat until they are completely dry, eyeliner brushes will dry very quickly while bigger and denser brushes, like a kabuki brush, will take at least 12 hours to dry. So it might be a good idea to wash your brushes on a day when you’re not planning to wear makeup, or in the evening so that they have time to dry overnight. Make sure to also shape the brushes while they’re wet, because if they dry in the wrong shape, you need to re-wet them to re-shape them.

This is what I do to keep my brushes nice and clean. If you have any additional tips that you think I should add, please leave a comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

10 comments to Att ta hand om sina borstar och penslar

  • purity

   Carro: Kul att du gillade inlägget!

   Viola: Tack! Haha ja, det låter verkligen mer komplicerat än vad det egentligen är, är inte mer knepigt än att tvätta sitt eget hår – men det tar onekligen längre tid, och det är lite pill. Och sen vill man inte använda borstarna för dom är så fina när dom står där rena och nytvättade =P

   Unn: Är det den där schampokakan för borstar och penslar? Har varit nyfis på den ett tag, verkar smart! Och åh, tack, kul att ni gamla läsare uppskattar att jag postar om vissa inlägg med =)

   madde: det funkar utmärkt, men var väldigt noga med att låta svampen torka ordentligt för annars blir det lätt en bakteriehärd. Personligen föredrar jag penslar och borstar framför svampar, både för applicering men också för att det är svårt att få bort all smuts ur svampar och bakterier gillar att bosätta sig i dom, så det gäller att antingen tvätta och låta torka noggrant väldigt ofta eller att använda svampar som engångsartiklar.

 • Toppenbra inlägg Sanna!

  Alltid så lustigt att hela sminkborsttvättgrejen låter så jäkla spexig i skrift, men ändå står man bara där lätt svettig med pannan mot badrumsspegeln, russinfingrar och gnuggar gnuggar gnuggar borstar i handflatorna, för att sedan lägga blöta borstar över typ hela världen så alla andra i ens närhet stör sig på dem. Oooch sedan upprepa samma sak så snart man hunnit plocka bort dem igen. Ultraglamouröst!

 • Vilken timing på det här inlägget, behöver verkligen tvätta mina snarast!

  Tycker inte du har missat något men om du någonsin känner att du vill prova en något annat än schampo så kan jag rekommendera Linda Mehren’s, den är verkligen super! Smidigt och rent blir det, upplever det även som om att befintliga missfärgningar går bort (:

  Måste bara säga att det är så himla bra att du har bytt domän och publicerar gamla godingar som det här och beauty basics, det är sådant man alltid har nytta av att läsa mer än en gång!

 • madde

  är verkligen ingen sminkexpert så jag undrar: kan man även tvätta svampar som man tex får med på puder man köper i schampo?

 • Ja, det är precis den jag menar! Är väldigt glad att jag köpte den, har gjort penseltvättslivet bra mycket smidigare för mig som är lite lagom lat 😛

  • purity

   Unn: Jag ska spana in den!

   Sealsex: Jag tror inte du behöver oroa dig, det är inte mycket färgämne i brush cleanser, och allt dunstar bort ur borsten när den har torkat. Konstigt att det står att man ska applicera det på blöta penslar däremot, det har jag aldrig gjort och har aldrig fått instruktioner från MAC-tjejerna att göra så, men det finns väl olika tekniker antar jag – men det känns som att blöta penslarna motverkar hela grejen med brush cleanser, eftersom det är meningen att det just ska vara en snabbtvätt!

 • Jag köpte Mac’s brush Cleanser för lite drygt 5 månader sedan och har knappt använt den alls 🙁

  Anledningen är att det på baksidan står:
  “To use: Apply to damp brushes and work through.
  Rinse well, reshape and lay flat to dry.”

  Jag hade bara tänkt använda den till “spotcleaning” så att säga, men den här lilla texten har gjort mig väldigt osäker eftersom jag har väldigt känslig hy.
  (Är jätterädd för att min hud ska reagera med röd färg och allergiutslag!)

  Har jag någon anledning alls att vara så nojjig som jag är? 😛

 • Har har du hittat dom där snygga vita behållarna som du har dina borstar i?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>