Beauty Basics – Ögonskugga

Ögonskugga är mitt favoritområde när det kommer till smink. Det finns däremot oändligt med metoder, tekniker och former man kan använda sig för att applicera ögonskugga, och här finns det inget rätt eller fel. Låt kreativiteten flöda helt enkelt! Många tycker däremot att det är svårt att få till en snygg skuggning för att framhäva det bästa med sina ögon, så i det här inlägget hade jag tänkt gå igenom några basic ögonskuggstekniker, olika sorters ögonskuggor, hur man får skuggorna att sitta så bra som möjligt, vilka verktyg som passar bäst till vad och vilka färger på ögonskugga som framhäver olika ögonfärger bäst.

Appliceringstermer

Det kan vara lite svårt att hänga med i alla sminktermer och placeringar av skuggor runt ögat. Följande vanliga termer brukar jag använda mig av när jag beskriver hur jag har applicerat en ögonmakeup:

applicering1. Ögonlocket – Den del av ögonlocket som i princip försvinner ur synhåll när man öppnar ögat helt; det “rörliga” locket. Jag brukar tala om inre och yttre ögonlocket, där inre locket helt enkelt betyder den del av ögonlocket som ligger åt näsans håll, och det yttre locket är den del som ligger ut mot tinningen. På ögonlocket applicerar jag med fördel klara, ljusare eller färgstarka nyanser.
2. Globlinje – Vecket där ögongloben och brynbenet möts, den djupaste delen av ögonlocket. Här applicerar jag med fördel en mörkare nyans för att definiera ögats form och ge blicken djup, och har jag använt en skimrig skugga på ögonlocket ger en matt skugga i globlinjen lite mer struktur.
3. Yttre v – Där det yttre ögonlocket möter ögonhålans kant, globlinjen och den yttre delen av övre fransraden. Här applicerar jag med fördel samma skugga som i globlinjen eller en ännu mörkare för att ge ögat ytterligare inramning och djup.
4. Brynben – Området mellan globlinjen och ögonbrynet. Här applicerar jag nästan alltid en ljus, gärna skimrig highlighterskugga för att “lyfta” ögonbrynet och ge ögat ett piggare intryck.
5. Inre ögonvrå – Punkten där det inre ögonlocket möter undre fransraden. Här applicerar jag gärna samma highlighterskugga som på brynbenet för att ge ögat ett öppnare och piggare intryck.
6. Nedre fransrad – Området precis under ögat, i linje med de undre ögonfransarna. Här applicerar jag gärna samma skugga som jag använt ovanför ögat eller en kajalpenna för att rama in ögat ytterligare samt ge ett förstorande intryck.

Produkter

Det finns många märken som gör bra ögonskuggor; själv är jag väldigt förtjust i ögonskuggor från MAC då de kommer i många nyanser och finishes och håller en hög och jämn kvalitet. Det som spelar störst roll för att få en snygg, jämn och hållbar skuggning, däremot, är en bra ögonskuggsbas. Med en ögonskuggsbas så blir ögonskuggorna mer färgintensiva, håller sig på plats hela dagen, appliceras jämnt och lägger sig inte i veck under dagens gång. Dessa olika produkter använder jag då det kommer till att lägga ögonskugga:

beauty basics ögonskugga ny11. Urban Decay eyeshadow Primer Potion (UDPP) – Det här är den absolut bästa ögonskuggsbasen, eller ögonprimern som det även kallas, som jag någonsin har testat. UDPP torkar till en ganska torr bas och håller de allra flesta skuggor på plats under hela dagen och kvällen, utan att de lägger sig i veck.
2. Matt ögonskugga – Matta ögonskuggor ger ett diskret och effekfullt resultat, men är svårare att applicera och tona jämnt än en skimrig ögonskugga då de är ganska torra.
3. Lös ögonskugga – Att arbeta med en lös ögonskugga är i princip samma sak som att arbeta med en pressad, med skillnaden att en lös skugga kan yra runt aningen mer om man inte trycker in den i penseln ordentligt innan applicering. Se till att jobba in skuggan ordentligt mot t.ex. ögonskuggsburkens lock för att undvika detta.
4. Skimrig ögonskugga – Skimriga ögonskuggor är allra lättast att jobba med och applicera jämnt och snyggt, eftersom de oftast är aningen krämigare i konsistensen än matta ögonskuggor.
5. Glitter – Glitter i alla dess former kan med fördel användas för att blinga upp vilken ögonmakeup som helst; på hela ögonlocket eller längs fransraden som en glittereyeliner. Löst glitter behöver en lite klistrigare bas för att fästa, jag använder ett genomskinligt s.k. mixing medium till detta.
6. Krämögonskugga – Krämskuggor kan med fördel användas för sig själva, men även som en ögonskuggsbas som blir lite klistrigare än primers som t.ex. UDPP. Med en färgad krämskugga kan du även förstärka eller förvränga nyansen på de skuggor som du applicerar över.
7. Highlighterögonskugga – En highlighterskugga är en ljus, ofta skimrig skugga som appliceras på de partier som du vill lyfta eller förstora. Appliceras med fördel på brynbenet och i inre ögonvrån.


Verktyg

Bra ögonskuggspenslar är en viktig grund tycker jag när det kommer till att få ett snyggt resultat. Jag använder i princip uteslutande penslar från MAC då jag tycker att de är de absolut bästa jag har testat. Jag använder olika sorters penslar till olika delar av ögonlocket och till olika ändamål. De penslar jag använder till puderproukter är i äkta hår, medan de jag använder till krämprodukter är i syntet. Dessa borstar använder jag för att applicera olika sorters ögonskuggor på olika delar av ögonlocket:

beauty basics ögonskuggsborstar nyMAC #239 är en platt och tät ögonskuggspensel i vitt gethår. Den här penseln passar utmärkt för att packa på ögonskugga med på locket för hög färgintensitet.

MAC #217 är en fluffig pensel i vitt gethår med lite längre borst, perfekt för att tona och sudda skuggor med, men även att applicera skugga med för ett skirare resultat, till exempel på brynbenet.

MAC #224 är den pensel jag använder främst för att applicera skugga i globlinjen och ögats yttre del med. Det är en rund, fluffig pensel i svart gethår, och fluffigheten gör det lätt att tona in skuggan.

MAC #219 är en liten, tät pensel med korta borst i vitt gethår. Den här penseln är utmärkt för detaljskuggningar, till exempel för applicering av skugga i yttre delen av ögat, längs undre fransraden eller i inre ögonvrån.

MAC #214 är en platt pensel med korta borst i svart gethår. Denna borste kan liknas vid en mer kompakt version av #239 och passar utmärkt för detaljskuggningar, till exempel vid cut crease-sminkningar eller för applicering av skugga längs undre fransraden.

MAC #242 är en platt, fyrkantig pensel med medellånga syntetborst. Den här penseln använder jag för att applicera krämskuggor med.

Som nybörjare kan man tycka att det känns lite överflödigt med alla dessa penslar; till att börja med kommer man väldigt långt på en bra platt pensel (t.ex. #239) och en fluffig pensel (t.ex. #217).

Appliceringstekniker

Det finns i princip oändligt med appliceringstekniker, alla för olika effekter, ögonformer, färger och strukturer. Till “vanliga” ögonsminkningar brukar jag däremot använda mig av tre olika bastekniker som jag tänkte beskriva nedan.

placement11. Inifrån och ut – Börja med den ljusaste ögonskuggan i inre ögonvrån och på den inre delen av ögonlocket. Applicera en mörkare skugga på yttre delen av ögonlocket och i yttre v:et, och bind ihop dessa två skuggor antingen med en tredje skugga eller genom att tona ihop dem med en fluffig pensel. Den här skuggtekniken brukar jag använda till färger som är kontraster till varandra och därmed svåra att tona ihop, t.ex. rosa och grönt.

placement212. Nedifrån och upp – Applicera en skugga på hela ögonlocket, och sedan en annan i globlinjen. Tona ihop noga med en fluffig pensel. Med den här tekniken kan man få flera olika effekter, beroende på om du väljer att lägga den mörkare eller ljusare skuggan på ögonlocket.

placement33. Markerad globlinje och yttre v – Den “klassiska” skuggtekniken som jag använder mig av allra oftast, då den framhäver ögats form, förstorar ögat och ger det djup och skulle kunna beskrivas som en kombination av de två tidigare nämnda teknikerna. Lägg en eller två ljusa skuggor på ögonlocket, en mellanmörk skugga i globlinjen och en tredje ännu mörkare i det yttre v:et.

Färgteori

Vill du framhäva din egen ögonfärg så mycket som möjligt så finns det vissa nyanser som gör det bättre än andra. Själv tycker jag att det inte finns några “måsten” – alla passar i alla nyanser på ögonskugga! Men som sagt, vill du framhäva din ögonfärg så är det färgteorins kontrastfärger du ska använda dig av enligt färgcirkeln. Rött är kontrastfärgen till grönt, gult och orange är kontrastfärgen till blått, och blågrönt är kontrastfärgen till brunt. Nedan ser ni några förslag på nyanser som framhäver blå, bruna och gröna ögon bäst.

Untitled-1


Blå ögon – Brunt, guld, äppelgrönt, gult, orange, rosa
Gröna ögon – Lila, rosa, orange, koppar
Bruna ögon – Blått, turkost, grönt, blålila

Tips och Tricks

Applicera ett tjockt lager med löspuder under ögat innan du lägger på ögonskuggan. Pudret fångar upp eventuellt nedfall och gör det lätt att borsta bort tillsammans med pudret när du är klar med skuggningen.

Ljusa skuggor förstorar, mörka skuggor förminskar.

Har du ögon som sitter tätt och vill ge ett intryck av att de sitter glesare isär? Koncentrera kraften på skuggningen till den yttre delen av ögat, och använd ljusa skuggor närmast den inre delen av ögat.

En markerad eyeliner längs övre fransraden ger ögat ett piggare intryck och kompletterar din skuggning. Den gör även lite mer svårburna färger på ögonskugga, som t.ex. rosa, betydligt lättare att bära upp.

Tycker du att det är svårt att få matta skuggor jämna och snyggt tonade? Testa att lägga dom tillsammans med en skimrig skugga, det gör den matta skuggan lättare att jobba med och ger struktur till den skimriga finishen.

Ett par markerade ögonbryn gör att din skuggning ser ännu mer intensiv ut.

Glöm inte mascaran!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

8 comments to Beauty Basics – Ögonskugga

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>