Depotta ögonskuggor

Här kommer ett inlägg från gamla bloggen om hur man depottar ögonskuggor för att sätta dom i en palett. Tekniken går att applicera på flera olika märken, här visar jag hur man depottar skuggor från MAC. För att få ur skuggorna ur sina pots krävs det en viss teknik för att skuggorna inte ska krasa sönder. Man måste vara väldigt försiktig, och man får absolut inte böja pannan någonting för då går skuggan sönder på en gång. Men med lite tålamod går det hur smidigt som helst, och du får en väldigt mycket bättre överblick över dina skuggor om du har många från samma märke!


Material

 

depotta1

 

Palett, att sätta den depottade skuggan i. MAC säljer sina egna paletter vid diskarna på Åhléns city och NK i Stockholm, FACE och FÄRG säljer paletter som passar deras egna skuggor och MUS skuggor. Det finns även paletter att köpa utan insatser som passar alla olika former och mått på skuggor, t.ex. ZPalette.
Magnetark, ca 1 mm tjockt, gärna självhäftande. Jag köper mina på Panduro.
Sax
Ögonskugga
Liten pryl att peta med, jag använder en miniskruvmejsel
Plattång
Ev. bakplåtspapper, för att skydda plattången


Steg 1

 

depotta2


depotta3Bänd loss den inre plastpannan från resten av burken genom att kila in någonting i skarven och försiktigt trycka den uppåt. Detta brukar gå hyfsat lätt utan att man behöver använda speciellt mycket våld.


Steg 2

 

depotta4Lägg pannan på den uppvärmda plattången. Syftet med detta är att mjuka upp plasten och att smälta limmet som håller metallpannan med ögonskuggan på plats i plastpannan. Den kommer behöva ligga längre än vad du tror, jag brukar låta mina ligga minst 1 minut och vrider skuggan 90 grader efter ungefär halva tiden så att hela undersidan blir uppvärmd, eftersom min plattång är mindre än pannan. Det kan vara bra att lägga ett bakplåtspapper mellan skuggan och plattången om du är rädd om plattången, risken finns annars att det kan fastna bränd plast på plattorna. Min plattång jag använder till att depotta skuggor är gammal och rätt sliten så jag kör utan.


depotta5Ungefär så här ska plastpannan se ut när den är färdigvärmd, dvs mitten ska bukta något inåt och vara mjuk. Akta fingrarna, plasten är varm!


Steg 3

 

depotta6


depotta7Tryck försiktigt på undersidan av plastpannan med ditt lilla verktyg så att metallpannan trycks ut ur plastpannan. Vill den inte lossna lätt: värm mer, bänder du metallpannan kommer du att krossa ögonskuggan. Märker du att den börjar glida uppåt, ur plastpannan, är det lagom värmt. Du kan behöva ta hjälp av något för att pilla ur den helt eftersom limmet är rätt segt och metallpannan gärna glider tillbaka ner i plastpannan, jag använder min lilla skruvmejsel till detta med. Var försiktig så att du inte slinter, för då kan du skada ögonskuggan.


Steg 4

 

depotta8Dags att få bort etiketten från undersidan av burken, så att du kan märka dina ögonskuggor. Värm burken på samma sätt som när du värmde plastpannan, nu behöver du dock inte värma lika länge utan det räcker med ca 30 sekunder.


depotta9Kila in något vasst under etikettens kant, limmet är mjukt eftersom det är värmt så det är lätt att dra av etiketten.


Steg 5

 

depotta10


depotta11Placera etiketten på magnetarket. Limmet som är kvar brukar räcka för att den ska fästa på magnetarket. Klipp ut en rund magnet ur magnetarket efter etikettens form. Dra loss den vita skyddplasten från andra sidan av magnetarket och klistra fast den självhäftande magneten på undersidan av din ögonskugga.

depotta12Placera ögonskuggan i paletten. Klart!


Depottar du MAC-ögonskuggor så se till att spara potsen, har du 6 stycken kan du lämna in dem till återvinningsprogrammet Back 2 MAC hos en disk och få ett gratis läppstift. Tyvärr finns inte detta program i Sverige, men jag sparar mina tills jag åker utomlands någon gång till ett ställe där jag vet att dom har B2M. På vissa ställen i USA tar de inte emot ögonskuggsburkar utan plåtpanna, detta går dock lätt att åtgärda genom att köpa billiga plåtpannor i rätt storlek (26 mm) på eBay, eller så sparar man sina tomma förpackningar tills man reser i Europa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

12 comments to Depotta ögonskuggor

 • olivia

  hej! jag tror att de har ändrat nu med back 2 mac, att även själva “the pan” måste vara med! alltså silvergrejen som ögonskuggan ligger i 🙂
  tack för en grym mac-guide-blogg!!

  • purity

   olivia: läs vad jag har skrivit i sista stycket på inlägget en gång till. När jag har B2M:at i Europa (senast för 2 månader sedan) har det gått alldeles utmärkt med pots utan pans, är på vissa ställen i USA som dom inte tar emot utan pans. Vet inte om dom har ändrat här i Europa med men då måste dom ha gjort det väldigt nyligen. Kul att du gillade inlägget!

 • lawli

  Hallå! Den där lilla plastplattan som plåtpannan ligger i, måste den också vara med vid B2M?

  • purity

   lawli: jag brukar ta med den, men jag tror det funkar utan också vid de diskar som inte kräver metallpannan. Oftast räknar dom bara hur många man har utan att inspektera förpackningarna speciellt mycket närmare, och vissa gånger har jag varit med om att dom inte har räknat dom alls utan litar på en när man säger att man har 30 st =P Det går att B2M:a alla tomma MAC-förpackningar förresten, inte bara depottade ögonskuggor!

 • Jag vill så pröva detta men är rädd om mina MAC skuggor.. Kanske ska börja med något annat märke, typ ELF eller så..

  • purity

   Det viktigaste är att värma plasten ordentligt – metallpannan ska glida ur plastpannan utan några större problem, annars har du inte värmt tillräckligt! Lycka till =)

 • Madeleine

  Är det bara macs paletter som fungerar till mac-ögonskuggor? förstod inte riktigt om Face & FÄRG paletterna gick med mac eller bara deras egna skuggor.. Eller kan man köpa mac paletter i Åhlens city i Göteborg också?

  • purity

   Det beror helt på vad hålen i paletterna har för mått. MACs skuggor mäter 27 mm i diameter, vilket är ett vanligt mått på ögonskugga, MUS har till exempel samma mått på sina cybershadow. Åhléns city i Stockholm är tyvärr enda disken som säljer MAC-paletter. Annars kan du köpa z-palettes eller motsvarande, som inte har några hål alls utan du kan sätta skuggor med vilka mått du vill i: http://zpalette.com/

 • Malin

  Hej! Funkar inte MUS microshadow i macs palette också? Eller är de för stora? Mvh

  • purity

   Dom är för stora för de vanliga insertsen för ögonskuggor, och för små för rouge-insertsen. Dock är MUS cybershadow samma mått som MACs ögonskuggor, och misstänker att MUS microshadow har samma mått som MACs PRO longwear, som det bara går att köpa inserts till i PRO stores, har dock inte mätt dom så är inte 100% säker på att det är samma.

 • Alisa

  Hej! Funkar det med alla ögonskuggor? Exempel: 6 st som är i en palett?

  • purity

   Det beror lite på hur paletten är konstruerad, hur lätt den är att ta isär osv. Men ja, sitter skuggan i en metallpanna och ytterförpackningen är i plast så bör den gå att depotta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>