Puritys guide till skönhetsshopping på eBay

Att shoppa skönhetsprodukter på eBay kan vara en djungel, men hittar man rätt kan man faktiskt hitta en hel del guldkorn till riktigt bra pris! Jag vet att det är en del av er som tycker att det känns lite osäkert att handla via eBay eftersom det är en utländsk sida och man handlar från privatpersoner, så därför tänkte jag lägga upp det här inlägget från gamla bloggen, där jag har sammanställt en guide med tips, hur man går tillväga för att handla och vad man bör tänka på.


Hur går jag tillväga för att handla och betala?

För att handla via eBay måste du registrera dig med ett konto. Att registrera sig är gratis, och du behöver inte koppla några kort eller kontouppgifter till ditt konto. Betalar gör man via betaltjänsten PayPal, som är en säker betaltjänst där mottagaren av pengarna aldrig får se dina kontouppgifter eftersom pengarna förs över med PayPal som “mellanhand”.

När du har registrerat dig och vill börja handla finns det några olika sätt att gå tillväga på. Enklast tycker jag är att skriva in det jag letar efter i sökrutan på startsidan, men man kan även söka via kategorier eller i eBay-affärer. Jag tänkte visa er med några bilder hur jag går tillväga när jag handlar nagellack på eBay via sökfunktionen.

Jag börjar med att söka efter produkten jag letar efter. Förhoppningsvis får jag då upp flera olika sökresultat från olika säljare. När du har fått fram alla sökresultat kan du välja att sortera resultaten efter en hög olika parametrar, till exempel pris, nyligen tillagda, om du enbart vill se auktioner där du budar på varan, köp direkt-auktioner eller om du vill se alla auktioner.


Här ser ni ett exempel på hur det kan se ut när man har gjort en sökning. Det kommer upp flera olika resultat av samma produkt från olika säljare, jag brukar kika på flera olika alternativ för att se vad som blir billigast inklusive frakten, vilken säljare som har bäst omdöme och så vidare. Jag klickar helst hem köp direkt-auktioner, då kan jag handla direkt och slipper buda och vänta.


När du har klickat på en auktion ser det ut ungefär så här. Det första jag gör när jag öppnar en auktion är att titta i högerspalten efter om säljaren skickar till Sverige, vad de har för feedback och hur mycket frakten går på. Här finns även länkar till säljarens butik om den har någon sådan, samt hur du kontaktar säljaren med frågor.


Scrollar du ner litegrann hittar du två flikar, en med information om produkten och en med fraktinformation. Under fraktinformationen kan du se hur mycket frakten går på och om säljaren erbjuder kombinerad frakt på flera produkter. En del säljare listar inte frakten till alla länder de skickar till, då får du kontakta säljaren och fråga vad priset går på för den eller de produkter du önskar att köpa innan du klickar hem produkten.


När du har bestämt dig för att köpa en produkt klickar du på knappen “buy it now” om det är en köp direkt-auktion. Är det en traditionell auktion lämnar du ett bud på det högsta beloppet du är beredd att betala för varan så bjuder eBay automatiskt åt dig till din maxgräns om någon bjuder över ditt lägsta bud. På resten av bilderna kommer jag visa hur man går tillväga genom att handla via buy it now-auktioner.


För att bekräfta ditt köp eller bud klickar du på “commit to buy”. Då förbinder du dig att betala för varan enligt auktionsinformationen.


Efter det får du en bekräftelse på att köpet är genomfört. Vill du handla mer från samma säljare letar du reda på fler varor i säljarens shop och går igenom samma steg som ovan för att köpa, vill du bara köpa en vara klickar du på “pay now”.


Innan du betalar för varan eller varorna kommer du till en sida som sammanfattar alla dina köp som du ska betala för. Köper du bara en vara och alltså bara behöver betala en frakt klickar du på “continue”, köper du fler än en vara från samma säljare klickar du på “request total from seller” i början av order details.


För att begära ett totalbelopp från säljaren kommer du först till en sida där du ombeds bekräfta de produkter du vill ha ett totalbelopp för, din adress samt om du vill lämna ett meddelande till säljaren. Klicka på “continue” för att bekräfta. Du kan välja om du vill ha en kopia skickad till din mail.


När meddelandet har skickats får du en bekräftelse på detta. Nu är det bara att vänta på att säljaren ska se ditt mail och skicka totalbeloppet till dig via mail, detta kan ta allt från några minuter till någon dag.


Efter ett tag får du ett mail som ser ut något liknande bilden ovan. Klicka på “Pay now” för att betala och slutföra din beställning.


Se över din order innan du klickar dig vidare så att frakten och totalbeloppet stämmer.


När du klickat på “continue” skickas du vidare till PayPal-inloggning via eBay. För att kunna betala via PayPal måste du skaffa ett PayPal-konto och koppla ett betalkort till kontot. Att skaffa ett konto är gratis. När du har registrerat ett konto loggar du in med din mailadress och ditt valda lösenord.


Se över din beställning innan du bekräftar betalningen. Högst upp ser du vilken adress du har angett som leveransadress och vilket belopp som kommer dras från ditt kort. Under det ser du återigen en bekräftelse för vilka varor du har beställt och hur mycket frakten går på. För att bekräfta betalningen klickar du på “confirm payment”. Pengarna dras då från ditt kort till ditt paypalkonto, och skickas därefter från ditt paypalkonto till säljarens paypalkonto.


När du kommer till den här sidan är betalning och beställning slutförd, och du får förhoppningsvis dina varor på posten inom 1-2 veckor (beroende varifrån du har beställt). Lätt som en plätt!


Jag har fått mina varor – vad händer nu?

När du har fått dina varor på posten i förhoppningsvis bra skick bör du lämna ett omdöme till säljaren, antingen positivt, negativt eller neutralt. När du har lämnat feedback kommer säljaren göra samma sak till dig.

Har du fått en skadad eller felaktig vara bör du kontakta säljaren via eBay så fort som möjligt för att se om ni kan lösa det på något sätt, de flesta säljare är hyggliga och skickar en ny vara utan extra kostnad. Skulle det däremot bli några problem med säljaren, till exempel att din vara aldrig kommer fram eller att h*n vägrar att ersätta en skadad eller felaktig produkt kan du kontakta PayPal för att göra ett överklagande om att få dina pengar tillbaka.


Att tänka på innan du handlar

Kolla upp säljarens feedback. Har denne flera negativa omdömen kan det vara en bra idé att kolla upp vad det är köparna som har lämnat omdömet är missnöjda med.

Är det för billigt för att vara sant är det antagligen inte äkta. Det cirkulerar mycket fejkprodukter på eBay, speciellt när det kommer till skönhetsprodukter, så se till att kolla upp vad det rekommenderade priset ligger på och hur en äkta produkt ser ut.

Jämför totalpriset inklusive frakt innan du bestämmer dig för vilken säljare du ska handla ifrån. Ska du handla flera produkter från samma säljare kan du spara mycket på kombinerad frakt, även om frakten för enbart en produkt är högre än hos andra säljare!

Googla på säljaren innan du handlar. Är det inte en seriös säljare brukar det spridas på nätet snabbt.
Jag hoppas att ni har fått någon nytta av min lilla guide, lämna gärna en kommentar om det är något ni undrar över eller om det är något ni tycker att jag har missat!In English: Shopping beauty products at eBay can be a huge jungle, but if you find your way you can make some awesome deals! I know that many of you don’t feel secure to shop at eBay since it’s an auction site where you buy from private sellers, so I thought I’d repost this from my old blog, where I made a small guide with tips, how to shop and things that are good to have in mind.


How do I shop and pay at eBay?

To shop at eBay, you need to register an account. It’s free, and you don’t have to share any credit card information. The easiest and most common way to pay is through PayPal, which is a secure payment service where the seller never sees your card information.

When you have registred an account and want to start shopping, there are a couple of different ways to do this. I think the easiest way is to type what I’m looking for in the search box at the home page, but you can also search through categories or in eBay stores. I will show you with some pictures how I shop for nail polishes at eBay through the search function.

I start out by searching for the product I’m looking for. Hopefully, I will get several different search results from different sellers. When you have the search results, you can choose to sort the results by different parameters, like price, newly added, if you only want to see auctions, buy it now or both.

In the first picture, you can see an example of on how it can look after you’ve done a search. Several different results of the same product but from different sellers are available, I like to look at a couple of different alternatives to see what’s the cheapest alternative with shipping, what seller has the best feedback and so on. I prefer buy it now-auctions, by that way I can shop directly and don’t have to bid and wait for the auction to end.

When you have clicked on an auction, it should look something like in the second picture. The first thing I do when I open an auction is to check the right sidebar to see if the seller ships to my country, what their feedback is and how much shipping will be. Here are also links for the sellers store and links to contact the seller with questions.

If you scroll down a bit (pictures 3 and 4), you can find two tabs, one with product information and one with shipping information. Under the shipping information tab, you can see how much shipping will be and if the seller offers combined shipping on several products. Some sellers don’t list how much shipping will be to all countries, and if your country isn’t listed you have to contact the seller for shipping rates before ordering.

When you have decided to buy, click the “buy it now” button if it’s an buy it now auction (picture 5). If it’s a traditional auction you will bid the highest amount you are prepared to pay, and eBay will automatically bid for you to your maximum amount if someone else bids on the item. The rest of the pictures will illustrate how to shop for buy it now items.

To confirm your purchase, click “commit to buy”. You are now commiting to pay for the goods as stated on the auction page (picture 6).

After that, you will get a confirmation of your purchase (picture 7). If you want to shop more from the same seller, find more goods in the seller’s shop and repeat the above steps to buy, if you only want to buy one item, click “pay now”.

Before paying for your goods, you will be directed to a page that summarizes your goods that you are paying for. If you only buy one product, click “continue”, if you buy more than one product from a seller, click “request total from seller” at the top of order details (pictures 8 and 9).

To request a total from the seller, you will be redirected to a page where you confirm the products that you’re asking for a total for, your shipping address and if you want to leave a message to the seller (picture 10). Click “continue” to confirm. You can choose to have a copy sent to your email if you wish.

When the message has been sent, you will get a confirmation. Now all you have to do is wait for the seller to see your mail and send you the total amount through e-mail, this can take anywhere between a couple of minutes to one day (picture 11).

After a while, you will get an e-mail that looks something like in picture 12. Click “Pay now” to pay and finish your order.

Check your order before proceeding to make sure that the shipping and totals are correct (pictures 13 and 14).

When you have clicked “continue” you are being redirected to eBay’s PayPal login (picture 15). To pay through PayPal, you have to register for a PayPal account and connect a credit or debit card to the account. It’s free to sign up for an account. After registering, you can log in with your e-mail and chosen password.

Check your order before confirming the payment. At the top, you can see your chosen shipping address and what amount that will be charged from your card. Below that, you can see the items you have ordered and the shipping totals (pictures 16 and 17). To confirm the payment, click “confirm payment”. The money will be charged from your card to your paypal account, and after that the money will be sent from your paypal account to the seller’s paypal account.

When you see this page (picture 18), your payment and order has been completed, and you will hopefully recieve your goods shortly. Easy peasy!


I have received my order – now what?

When you have received your order, you should leave feedback for the seller – positive, negative or neutral. When you have left feedback, the seller will do the same thing for you.

If your goods are damaged or incorrect, you should contact the seller through eBay as quick as possible to see if you can agree on some sort of sollution, most sellers are very friendly and sends a replacement without any extra charges. If there should be some problems with the seller, like if your order don’t arrive or if he/she refuses to replace an incorrect product, you can contact PayPal to appeal for a refund.


Things to think of before shopping

Check the seller’s feedback. If there are many negative ratings, it might be a good idea to look up what the buyers are unsatisfied with.

If it’s too cheap to be true, it’s probably fake. There are a lot of fake products on eBay, especially when it comes to beauty items, so make sure to look up the retail price and how an authentic product looks before buying.

Compare the totals with shipping before deciding on what seller you should shop from. If you’re getting more products from one seller, you can save a lot on combined shipping even if the shipping for one product is more than at other shops!

Google the seller before shopping. If it’s not a serious seller, the internet will know quickly.
I hope that this guide have helped you a bit, please leave a comment if there’s anything that’s unclear or if you think there’s anything I have missed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

18 comments to Puritys guide till skönhetsshopping på eBay

  • purity

   Carros Beauty: det verkar mer komplicerat än vad det är, har man gjort det en gång så flyter det på av sig självt nästa gång =)

   Josephine: Tack!

   Anna: Ja, det gäller ju oavsett vart man handlar sina produkter online. Jag brukar handla små paket för små summor som ofta slinker igenom, beställer jag något större brukar det fastna i tullen ibland.

   Elinor: Härligt! och kul att du gillade inlägget =)

   linalinux: tack! Ja ebay är verkligen en djungel innan man har testat att handla en gång…

 • Anna

  Värt att nämna är att om man handlar från ett land utanför EU kan man åka på att betala moms och en massa extra kostnader från Posten. Brukar det hända dig eller slinker paketen oftast igenom? Jag drar mig från att handla från tex USA pga detta.

 • Elinor

  Har precis vågat mig mitt livs första ebay-köp 🙂 Det blev en tom Mac-palett, så nu blir det att depotta ögonskuggor så det står härliga till! Bra inlägg 🙂

 • linalinux

  superbra inlägg! jag va väldigt osäker i början men nu älskar jag ebay. såna här tips hjälper en jättebra som nybörjare.

 • haha tack så fett mycket, ska ha det i åtanke när jag beställer! 🙂

  • purity

   linnéa: lycka till!

   Frida: Tack! Jag handlar också mycket på eBay – rena rama guldgruvan, samtidigt som det gräver djupa hål i plånboken, haha!

 • Jag handlar ofta på ebay & det funkar ju hur bra som helst. Bra guide för ebaynewbies!

 • Helena

  Tusen tack! Hittills har min sambo fått shoppa åt mig eftersom han är en van Ebay-köpare men det känns som det är dags att bli av med oskulden när man är 36 år och beautynörd :-D.

 • Fick denna länkad från MakeUpByHoni när hon fick veta att jag skulle testa Ebay för först gången. Verkligen en superbra guide! Tack för hjälpen! =)

 • Superguide! Tänkte fråga om du har några tips på bra säljare som har Zoya och/eller OPI? (:

  • purity

   Tack! Jag brukar göra en sökning på de lack jag vill ha och sen kollar jag igenom vilka säljare som har bäst pris och verkar vara mest pålitliga.

 • Josefine

  Hej !
  Jag tänkte köpa ett akryl startkit hos ebay på nätet!
  Och jag undrade hur mycket momsen och tullavgiften kostar?
  Det står inte på ebays sida så jag tänkte att jag kunde fråga här;)

  • purity

   Moms och tullavgift är i princip samma sak – det du får betala om paketet fastnar i tullen är moms + postens avgifter. Momsen ligger på ca 20-25% inkl frakten, beroende på vad du köper, och postens avgifter brukar ligga runt 100 kr. Paket från ebay brukar ofta slinka igenom tullen, men man ska aldrig vara på den säkra sidan så det är bäst att räkna med den extra tullavgiften.

 • Josefine

  Tacksam för svar

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>