Anastasia Contour cream kit Medium

Contouring är nog den hetaste makeuptrenden på kartan just nu, och Anastasia Beverly Hills är ett av dom märkena som satsar fullt ut på produkter i denna kategori. En av deras bästsäljare är contouringpaletten Contour kit, och man har även utvecklat sortimentet med en contouringpalett i krämform – Contour cream kit. Jag har testat varianten som heter Medium, innehållandes 2 highlighters, 1 rouge och 3 contouringnyanser i krämformat.

 

Anastasia contour cream kit mediumContour cream kit kommer i en svart palett i hårdpapp med genomskinligt lock och magnetstängning. Varje nyans inuti kommer i en individuell metallpanna som går att plocka ur, vilket innebär att du kan fylla på med en refill när du har använt upp en nyans, vilket är väldigt smidigt om du använder en eller flera nyanser mer än någon annan, eller om du helt enkelt vill byta ut och flytta runt nyanserna mellan olika paletter. Samtliga 6 nyanser i Medium-paletten har en matt finish och heter Banana, Cream, Warm coral, Nude, Cinnamon och Chocolate.

 

Anastasia contour cream kit medium1

 

Anastasia contour cream kit medium2Själva formulan på dessa är riktigt trevlig och lättjobbad – krämig, lätt att tona och blir jämn och fin utan att se flammig ut. Tyvärr är samtliga nyanser i den här paletten väldigt varma i tonen, vilket inte riktigt fungerar för min hudton, jag kom undan med det hyfsat i somras då jag var solbränd, men nu blir det definitivt för gult, speciellt highlighternyanserna. Krämrouget Warm coral är dock riktigt smickrande på mina kinder, och den mörkaste contouringnyansen Chocolate är tillräckligt kall i tonen för att funka bra på min hud, men det kräver en hel del blending. För det priset som denna palett ligger på så vill man liksom att alla sex nyanserna ska vara top notch.

 

Anastasia contour cream kit medium4
Banana, Cream, Warm coral
Nude, Cinnamon, Chocolate

 

Anastasia contour cream kit medium swatch
Banana, Cream, Warm coral, Nude, Cinnamon, ChocolateAnastasia har nyligen gjort om förpackningen på Contour cream kit som numera är i hårdplast, och man har även släppt två nya nyansuppsättningar vid namn Light och Fair som båda ser ut att vara betydligt kallare i tonen än Medium, så är du sugen på att testa denna men tycker att färgerna ser ut att vara i varmaste laget så spana in någon av dom! Själv är jag riktigt nyfiken på Fair som ser ut att innehålla nyanser som passar min hudton. Contour cream kit Medium kostar 695 kr hos Kicks, 434 kr hos Beautybay och $40 hos Anastasia Beverly Hills.

Pressvisning: Pürminerals hösten 2015

Imorse bjöd mineralmakeupmärket Pürminerals in till pressvisning för att visa upp höstens nya produkter. Det bjöds på frukost i IVAs vackra bankettsal, och på plats fanns Lynnette Cole, education director för Pür (och före detta Miss USA år 2000) som presenterade och demonstrerade nyheterna.

 

1Huvudfokuset låg på den nya paletten vid namn Love your selfie (650 kr). Paletten beskrivs som “ett resekit för dig som är på språng” och innehåller 8 st LE-ögonskuggor (Exposure, Fade, Filter, Photobomb, Flash, Capture, Sepia och Closeup), permanenta ansiktspudren Mineral glow (bronzer), Savvy blush (rouge) och Afterglow (highlighter), samt bästsäljande liglosset Exposed och mascaran Big look i resestorlek. Landar i butik i oktober, och känns spontant som ett grymt resekit – swatches kommer inom kort!

 

2

 

3Nyhet nummer två heter Cameo contour (555 kr) och är ett dubbelt contour stick med en contouringnyans i ena änden och en highlighternyans i den andra. Krämformulan är oljefri och ska ge en pudrig yta, och både contouringnyansen och highlighternyansen är matta men med ljusreflekterande mikrosfärer, vilket ska dölja små brister samtidigt som det framhäver ansiktets naturliga form. Medföljer gör även en beauty blender-liknande svamp som ska användas för att tona ut och blenda efter att du har applicerat produkten direkt ur stiftet på huden. Jag tycker 555 kr är lite väl saftigt för en contouring/highlighterprodukt, men då jag gärna använder krämprodukter till contouring så ska denna bli spännande att testa. Cameo contour kommer i fem nyanser – light, medium, tan, dark och deep, och lanseras i butik i januari 2016.

 

5

 

7
Cameo contour appliceras först direkt ur stiftet på huden…

 

9
… och blendas sedan med hjälp av den medföljande svampen.Den produkt jag blev absolut mest nyfiken på var Eye polish (345 kr), en flytande ögonskugga med gelekonsistens som torkar ner till en pudrig, skimrig metallicfinish. Kan användas som bas under andra skuggor, som topping för extra sparkle ovanpå andra skuggor, eller på egen hand. Kommer i sex nyanser – Cashmere, Satin, Silk, Velvet, Suede och Caviar, och medföljer gör även en silikonapplikator som ska göra skuggan extra enkel att applicera jämnt på huden. Hittade flera spontana favoriter här, blev extra förtjust i Velvet, Suede och Caviar! Landar i butik i november.

 

6

 

14
Eye polish appliceras bäst med den medföljande silikonapplikatorn

 

4
Cashmere, Silk, Satin
Velvet, Suede, Caviar

 

12
Caviar, Cashmere, Satin, Velvet, Silk, SuedeFör läpparna utökar Pürminerals sitt sortiment med nya produkten Lip lure (295 kr), ett flytande läppstift med stain-effekt och massor av glans, som ska ha en återfuktande formula som inte torkar ut. Kommer i en klickpenna med inbyggd filtapplikator och innehåller bland annat orbignya oleiferafröolja, avokadoolja, jojobafröolja, kakaosmör och sheasmör som ska återfukta läpparna och förebygga att de torkas ut. Släpps i fem nyanser – Belle, Fancy, Fiery, Graceful och Mystic, och landar i butik i oktober.

 

10
Graceful, Belle, Fancy, Fiery, Mystic

 

13
Graceful, Belle, Fancy, Fiery, MysticSista produkten som presenterades var Browder (295 kr), en brynprodukt med en formula som ska vara som en hybrid mellan puder och kräm, med fibrer som ska ge tätare bryn utan att de känns målade. Applikatorn är flexibel, lång och spetsig i filt, och man marknadsför produkten som lättanvänd och snabbmålad. Kommer i nyanserna Blonde, Medium brown och Brunette och släpps i november.

 

8

 

11
Blonde, Brunette, Medium brownJag är riktigt pepp på alla produkterna och ska genast sätta igång att testa de prover jag fick med mig hem. Vad tycker ni om höstens nyheter från Pürminerals – någon produkt ni är extra sugna att titta lite närmare på och läsa om först?

MAC Deep brown Paintstick

Har ni sett att MAC har lanserat ett del av PRO-sortimentet i sin webshop? Hurra! En av produkterna som har lanserats hittills är Paintstick, ett krämigt färgstick som kommer i ett gäng olika nyanser (det verkar dock bara finnas svart och vitt att tillgå än så länge i den svenska webshopen, så jag hoppas att det kommer upp fler nyanser snart), och kan användas till en rad olika användningsområden på hela kroppen. Idag tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på nyansen Deep brown.

 

MAC paintstick

 

MAC deep brown paintstickPaintstick kommer i en lite tjockare svart cylinderformad hylsa (som ett jättestort täckstift), och produkten beskrivs som “ett krämigt färgstick med mycket pigment”. Paintstick ger ingen glans på huden, men blir heller inte helt matt, så jag skulle snarare kalla det för en satinfinish. Stiften går att applicera lite tjockare för full färgintensitet, eller tonas ut med hjälp av fingrarna eller en pensel. Nyansen Deep brown är en mörk brun med kalla undertoner.

 

MAC deep brown paintstick1

 

MAC deep brown paintstick swatch
Applicerat direkt ur stiftet – tonat med en borsteSå vad ska man då med ett kallt brunt täckstift modell större till då, tänker ni? Jo – den här lilla skönheten är nämligen perfekt att använda till contouring! Krämigt, lättjobbat, enkelt att tona utan att det blir flammigt, och torkar ner till en nästan-matt finish. Det går även att bygga i lager för att på så sätt anpassa färgen efter din egen hudton – är du väldigt ljus applicerar du tunt, tunt, är du lite mörkare bygger du på mer med färg. Pigmenterat som tusan är det också, jag sveper en borste (platta duofiberborsten #159 är grym till detta ändamål) över stiftet 3-4 gånger och det är i princip tillräckligt för att kunna skulptera hela ansiktet. Dom flesta contouringprodukterna kommer i puderform, så är du sugen på att testa en i krämform så är Deep brown Paintstick väl värd att spana in om du får tillfälle att besöka en PRO store någon gång. Ett paintstick kostar ca 235 kr, Deep brown finns för närvarande inte att köpa på maccosmetics.se men finns i sortimentet hos samtliga PRO stores världen över.

Pürminerals Bare it all 4-piece collection

I september lanserade Pürminerals ett limited edition-kit vid namn Bare it all 4-piece collection, med 4 produkter för en naturlig vardagsmakeup: Uncover contour-highlight powder duo, Peep show mineral blush, Au naturel lipstick och Pure black precision eyeliner.

 

pürminerals bare it all kit

 

pürminerals bare it all kit1Uncover contour-highlight powder duo består av en  highlighter och ett contouringpuder i samma dosa. Dosan är ganska tung i handen, platt och kompakt och har en spegel i locket. Highlightern har en lätt skimrig/frostig ljus, rosaguldig ton, medan contouringpudret är en neutral brun med satinfinish. Både highlightern och contouringpudret har bra med pigment och är varken smuliga eller pudriga, och är  lätta att applicera jämnt och fint på huden. Denna dosa är absolut mest optimal för dig som har lite varmare hudton, då contouringpudret är lite för varmt i tonen för att vara perfekt på oss med kallare hudton, men den går å andra sidan att använda som bronzer istället om man så önskar.

 

pürminerals uncover contour-highlight powder duo

 

pürminerals uncover contour-highlight powder duo1

 

pürminerals uncover contour-highlight powder duo2

 

pürminerals uncover contour-highlight powder duo swatchPeep show mineral blush är en varm, dammig mediummörk rosa med satinfinish. Den kommer i samma dosa som highlight/contouringpudret fast mindre och utan spegel i locket. Rouget har bra pigment, fin textur och nyansen är en sådan som passar de allra flesta och ger rosiga, fräscha kinder som ser väldigt naturliga ut. Det är enkelt att applicera rouget både skirt och mer pigmenterat utan att det blir flammigt, beroende på önskad look, och satin-finishen ger en fin glöd till huden utan att framhäva porer, rynkor och andra ojämnheter.

 

pürminerals peep show mineral blush

 

pürminerals peep show mineral blush1

 

pürminerals peep show mineral blush2

 

pürminerals peep show mineral blush swatchAu naturel lipstick kommer i en svart plasthylsa där den översta delen på korken är genomskinlig. Själva färgen på stiftet är brunrosa utan skimmer, och det är semi-täckande. På läpparna känns det mjukt och skönt, varken uttorkande eller särskilt återfuktande, och tack vare den semi-skira täckningen så blir det en perfekt “my lips but better”-nyans på oss med lite mer pigment i läpparna, som fungerar till det mesta.

 

pürminerals lipstick

 

pürminerals au naturel lipstick

 

Au naturelPure black precision eyeliner är en svart flytande eyeliner på penna med en lång, spetsig filtspetstopp. Själva applikatorn är ganska styv och går att göra både tunnare och tjockare linjer med, och eyelinern är ordentligt svart och välpigmenterad i färgen. Jag brukar ha svårt att komma överens med denna typ av eyeliners, då de ofta blir “tilltäppta” av underliggande smink när man målar på den vilket gör den mindre pigmenterad, att spetsen böjer sig och blir svår att måla med, eller att de svider i mina ögon. Detta är helt klart den bästa eyelinern i “tuschpenneform” jag har testat, den går på snabbt och enkelt, irriterar inte huden och ger ett bra flöde även om man målar den ovanpå ögonskugga. Dessutom sitter den riktigt bra och är väldigt kolsvart i färgen – topp!

 

pürminerals pure black precision eyeliner

 

pürminerals pure black precision eyeliner1

 

pürminerals pure black precision eyeliner swatchBare it all 4-piece collection kostar 395 kr, vilket är ett riktigt klipp med tanke på kvaliteten på produkterna i kitet, och finns ute i butik under en begränsad period. Det verkar tyvärr vara slut i samtliga svenska webshopar som säljer kitet, men det finns chans att få tag på den ute på salonger som säljer Pürminerals runt om i landet – annars finns den att klicka hem från eBay.

Beauty Basics – Contouring och highlighting

Precis som med rouge så ger contouring (kallas även ibland sculpting) och highligting med djup och liv till ansiktet efter att man har applicerat den rätt så platta basen. Contouring och highlighting är dessutom perfekt om du vill fuska till dig höga kindben, en smalare näsa eller en mer definierad käklinje.

Produkter

Det kanske inte är självklart för alla vad contouring och highlighting innebär, så jag tänkte börja med att gå igenom lite snabbt vad man använder för produkter och till vilket ändamål.

beauty basics contouring highlighting ny

Som ni kanske vet så förminskar matta, mörka färger, medan ljusa, skimriga färger förstorar. Det är just det här fenomenet man utnyttjar när man arbetar med contouring och highligting. Contouring innebär att man lägger ett matt, lite mörkare puder på områden i ansiktet man vill förminska eller smalna av, och highlighting innebär att man lägger ett ljust, ofta skimrigt puder på områden i ansiktet man vill få att “poppa ut” eller lyfta.

Ett highlightingpuder kan både vara “matt” med lite glow  eller skimrigt (#2 på bilden, Perfect topping mineralize skinfinish från MAC), beroende på vilket resultat man vill uppnå. Ett skimrigare puder passar bäst till kvällssminkningar eller om man vill lägga mycket fokus på huden, medan ett lite mer nedtonat highlightingpuder passar bäst till lite mer diskretare sminkningar. Ditt highlightingpuder bör vara minst ½-1 nyans ljusare än din egen hy.

Ett contouringpuder (#3 på bilden, Sculpt sculpting powder från MAC) är med fördel matt, eftersom det inte är meningen att det här pudret ska “synas”. Det ska skapa en illusion av en skugga på huden, och bör heller därför inte vara för många nyanser mörkare än den egna hudtonen. Själv föredrar jag ett contouringpuder som drar lite mot grått eftersom det ser mer naturligt ut. Du kan även använda ett bronzingpuder om du vill (#1 på bilden, Peach leopard bronzer från Too Faced), men dessa brukar dra mer mot det varma och guldiga hållet så de lämpar sig bäst på sommaren om man ska använda det till contouring.

En flytande highlighter (#4 på bilden, Pink rebel lustre drops från MAC) är perfekt om man vill ha ett mjukt, mer naturligt “glowigt” resultat. Du kan antingen tona in en flytande highlighter med fingrarna eller en borste på utvalda ställen i ansiktet, eller så kan du blanda highlightern med en flytande foundation för en bas med mycket glow.

Verktyg

beauty basics rougeborstar ny

Jag använder i princip samma borstar till contouring och highlighting som jag gör när jag applicerar rouge, helt enkelt för att man använder sig lite av samma tekniker. Speciellt när det kommer till contouring så är det viktigt att man använder en bra borste för att inte få ett flammigt resultat med skarpa kanter, för då kan det verkligen se påklistrat och nästan smutsigt ut.

En duofiberborste (#1 på bilden, #188 från MAC) är perfekt för highlighters som är i det glittrigaste eller skimrigaste laget, eftersom den ger en skirare applicering.

En klassisk, platt rougeborste (#2 på bilden, #116 från MAC) är perfekt att applicera ett glowigt till mediumskimrigt highlightingpuder med, eftersom den ger ett mjukt och lagom skirt resultat.

Med en fluffig snedskuren borste (#3 på bilden, #168 från MAC) går det lätt som en plätt att lägga contouringpuder under kindbenen och längs käklinjen, tack vare den snedskurna kanten. Håll borsten med det högre “hörnet” uppåt, dvs. i motsatt riktning du tänkt svepa borsten, så får du en snyggt tonad linje med tyngden på appliceringen i början av svepet.

En s.k. “mop” brush (#4 på bilden, #109 från MAC) fungerar även den utmärkt för att applicera contouring med, eftersom man kommer åt väldigt bra och kan sudda skarpa linjer tack vare att den är så tät.

Appliceringstekniker

highlightsculpt

Det kan vara lite svårt att veta var och hur man ska applicera contouring och highlighting för att uppnå bästa resultat. Jag tycker att en karta, en sån jag har gjort ovan, illustrerar var man ska lägga vilken produkt väldigt bra. Från början har ansiktet ovan en helt enfärgad bas, precis som när man har lagt foundation i ansiktet. Lite som en blank målarduk, ungefär. När man sedan lägger på contouring (röda siffror) och highlighting (svarta siffror) så får ansiktet mer djup och framträdande drag. Contouring och highlighting kan användas var för sig, men får mest effekt när man använder det ihop.

Några vanliga ställen att applicera contouring är:

1. I globlinjen. Här är det vanligt att lägga en mörkare ögonskugga för att ge ögat mer djup, men det fungerar även alldeles utmärkt att använda ett contouringpuder eller bronzingpuder om man vill ha en lite mer naturlig look.
2. Under kindbenet. Det här är det stället de allra flesta tänker på när man pratar om contouring. Lite mörk skuggning precis under kindbenet kan ge ett stort lyft och mer dimension till ansiktet på nolltid. Här brukar jag använda en fluffig snedskuren rougeborste för att applicera.
3. På sidan av näsbenet. Vill du ge intryck av en smalare näsa kan du applicera lite contouringpuder här. Till det ändamålet tycker jag om att använda en fluffig ögonskuggspensel. Var lätt på handen och var försiktig med mängden skuggning. Här kan det lätt se smutsigt ut om man applicerar för mycket!
4. Längs käklinjen. För att ge intryck av en skarpare käklinje kan du applicera lite contouringpuder precis på kanten av käkbenet. Var noga med att tona noga för att inte få någon synlig skarp kant.
5. I tinningen. Vill du få pannan att smalna av lite kan du lägga lite contouringpuder precis i tinningen.

Några vanliga ställen att applicera highlighter på är:

1 och 2. På brynbenet och i inre ögonvrån. En highlighter på brynbenet ger intryck av att lyfta ögonbrynet, och i inre ögonvrån får den ögat att se piggare och öppnare ut. Till detta ändamål brukar jag använda en ljus, skimrig skugga, men det går som sagt utmärkt att använda ett highligtingpuder med. På brynbenet tycker jag om att applicera med en fluffig blending brush, och i inre ögonvrån använder jag gärna en lite mindre borste för bättre precision.
3. Ovanpå kindbenet. På samma sätt som en highlighterskugga lyfter brynbenet så lyfter den även kindbenet och ger lite mer liv till ansiktet. Highlighter på kindbenet går utmärkt att kombinera med rouge och/eller contouring, eller att använda ensamt för en lite lättare makeup. Highlighter brukar jag svepa på med en rougeborste eller stöppla på med en duofiberborste.
4. På näsbenet. I kombination med skuggning av näsbenets sidor så får man en ännu större effekt om man applicerar en highlighter på näsbenets högsta punkt. Även här gillar jag att använda en fluffig ögonskuggspensel.
5. I amourbågen. För att ge intryck av en fylligare överläpp kan man lägga lite highlighter i amourbågen. Här tycker jag om att använda mig av lite lättare applicering med en fluffig ögonskuggspensel.
6. Ovanför käkbenet. Lägger du contouringskugga längs käkbenet får du en ännu större effekt om du lägger en highlighter precis ovanför där du lagt contouring.
7. På pannbenet. Vill du ge intryck av en högre panna kan du lägga lite highlighter på den högsta punkten av pannbenet, precis innan hårfästet. 

Tips och Tricks

  • Hittar du inget bra contouringpuder? Kolla bland de matta bruna ögonskuggorna!
  • Istället för puder kan du använda en foundation som är en eller ett par nyanser mörkare än din egna hudton till contouring.
  • En skimrig lösögonskugga fungerar lika bra till ögonen som till resten av ansiktet. Min favorit bland lösa multitasking-highlighters är pigmentet Vanilla från MAC.


beautybasics kopieraIn English: Click here »

Dr Hauschka Balancing teint powder

Genom att skulptera och highlighta ansiktet kan man åstadkomma ganska markanta effekter med väldigt små och diskreta medel. Med sin vårkollektion Lavender Dreams släpper Dr Hauschka släpper ett skulpterings/highlightingpuder i samma dosa – Balancing teint powder.


Dr Hauschka Balancing teint powder

Pudret innehåller tre nyanser – en gråbrun, för skulptering, ett ljust benvitt, för highlighting, och ett ljust rosa som jag antar är till för att blanda med de andra två färgerna. Samtliga nyanser har en satinfinish, dvs inte helt matt men ändå inget påtagligt skimmer.

Jag reagerade först på den lite speciella uppdelningen av färger på pudren i dosan, men det är ändå ganska lätt att plocka upp pudret på borsten (jag använder en snedställd rougeborste för att skulptera). Pudren innehåller bland annat silke och är väldigt finmalet.

Det här är en jättebra puderdosa om du vill ha en väldigt diskret skulpteringseffekt, har väldigt ljus hy eller inte vill riskera att överdosera, för inget av pudren är speciellt högt pigmenterade. Personligen tycker jag att det är trevligt med lite mer tryck i färgen i ett skulpteringspuder så man kan välja själv om man vill ha en lite starkare effekt, och jag har gärna lite mer skimmer i ett highlighterpuder, men det här är en jättebra vardagsdosa om man vill trolla fram lite extra markerade kindben, skarpare käklinje eller en smalare näsa.

Balancing teint powder finns att köpa bland annat hos utvalda Åhléns, välsorterade hälsokostbutiker och Dr Hauschkas webshop och kostar 298 kr.

In English: By sculpting and highlighting your face, you can achieve pretty big effects with very small and discrete tools. Dr Hauschka launches a sculpting/highlighting powder with their spring collection Lavender Dreams – Balancing teint powder.

The powder contains three shades – a grayish brown, for sculpting, a light bone white, for highlighting, and a light pink that I assume is for blending the other two shades. All shades have a sating finish, i.e. not entirely matte, but without any noticeable shimmer.

At first, I reacted at the peculiar division of the colours of the powders in the pan, but it’s actually pretty easy to pick up the powder on your brush (I use an angled blush brush for sculpting). The powders contain silk and is very finely milled.

This is a great powder if you want a very discrete sculpting effect, have got really light skin or don’t want to risk overdosing, because none of the powders have got especially high pigmentation. Personally, I like a bit more pigmentation in a sculpting powder so that I can choose myself how strong the effect will be, and I prefer a bit of shimmer in a highlighting powder, but this is a great everyday powder if you want to magically conjure higher cheek bones, a sharper cheek line or a narrower nose.

Sculpta med foundation

Visste du att man kan använda foundation för att sculpta fram högre kindben, en smalare näsa eller skarpare ansiktskonturer? Jag har skrivit ett inlägg om vad sculpting är och hur du gör för att sculpta med puderprodukter här, i det här inlägget hade jag tänkt berätta lite om hur man går tillväga för att sculpta med flytande foundation och hur det skiljer sig från att sculpta med puder.

Varför sculpta med foundation?


Det går alldeles utmärkt att sculpta med både foundation och med puderprodukter, det är mest en smaksak vad man föredrar att arbeta med. Är du torr i hyn och ogärna använder puderprodukter i onödan så kan flytande foundation vara ett bra alternativ till det klassiska sculptingpudret, och sculptar du med en foundation så kan du dessutom använda den till att blanda ut din vanliga foundation med på sommaren för att matcha solbrännan. En foundation är dessutom lätt att tona och ger sällan några skarpa kanter – dock kan det vara lite svårare att bemästra tekniken och tar lite längre tid jämfört med att sculpta med ett puder.

 

What you need – a brush for sculpting and a foundation several shades darker than your own skintone.

Produkter


Det du behöver när du sculptar med foundation är en foundation några nyanser mörkare än din egen hudton, samt en passande borste att applicera med. Jag gillar borste #109 från MAC (en s.k. “mop brush”) till detta ändamål, eftersom man kommer åt väldigt bra och  kan sudda skarpa linjer tack vare att den är så tät. Du behöver även en highlightingprodukt, antingen flytande eller i pressad form, skimirig eller matt. Vill du gå fullt ut med foundationsculptningen så använd en foundation i en eller två nyanser ljusare än din egen hudton.


Appliceringstekniker


När jag applicerar flytande foundation som sculpting så bygger jag lite, lite i taget – det är viktigt för att ha kontroll på var produkten hamnar och för att man inte ska se smutsig eller orange ut i ansiktet. Jag trycker ut lite lite mörk foundation på en glaspalett, duttar försiktigt borstens topp och sedan stryker jag på och försiktigt buffar in produkten i huden på de områden jag vill ge en illusion av att de ligger djupare in i ansiktet. Jag använder sedan samma teknik med en ljusare foundation eller flytande highlightingprodukt på de områden jag vill ge ett “lyft”. Glöm inte att fixera din sculpting med ett transparent löspuder anpassat för din hudtyp för att hålla makeupen på plats!

Några vanliga områden att applicera sculpting (röda siffror) och highlighting (svarta siffror) på:

 

Kom ihåg, att sculpting tar ett tag att bemästra – öva öva öva är nyckeln till en lyckad sculptning!

 

 

 

 

 

 

 

 

In English: Did you know that  you can use foundation to sculpt higher cheekbones, a narrow nose  or sharper facial contours? I have previously  written a post about what sculpting is and how to sculpt with powder products here. In this entry, I will tell you about sculpting with liquid products and how it differs from traditional sculpting with powder products.

Why sculpting with foundation?


It works great either way using liquid products or powders to sculpt, it is  mostly a matter of taste what you prefer to work with. If you have drier skin and don’t want to use more powder products than you have to, a  liquid foundation is a good alternative to the classic sculpting powder,  and if you use foundation to sculpt, you can also use the same foundation to mix with your regular  foundation in the summer to match your tanned skin. A foundation is also easy to blend and doesn’t give any sharp edges – but it can be a bit harder to master the technique  and takes a little longer time than to sculpt with a powder.

 

Products


What you need  when sculpting with foundation is a foundation a few shades darker than  your own skin tone, and a brush suitable for applying it. I like the # 109  brush from MAC (a so called “mop brush”) for this purpose,
since you get a very precise  applcation and easy blending, thanks to it’s fullness. You  also need a highlighting product, either liquid or pressed,  shimmery or matte. If you want to go the whole way with foundation sculpting, use a foundation one or two shades lighter than your own skintone for highlighting.

Application  Techniques

When I sculpt with liquid foundation, I apply it slowly, building it up little by little – it is important to have control over where  the product goes and how much you put on to avoid looking dirty or orange  in  the face. I put a small dab of darker founation on a glass palette, dab the top of my brush gently in it and then I spread and blend it on by gently buffing the product into the  skin at the areas of the face where I want to give the illusion to be deeper set. I then use the same technique with a lighter foundation or  liquid highlighting product on the areas of the face that I want to highlight and “lift”.

Some common  areas to apply sculpting (red numbers) and highlighting (black numbers):


Remember – sculpting takes some time to master. Practice, practice, practice is the key to perfection!