Beauty Basics – Ögonskugga

Ögonskugga är mitt favoritområde när det kommer till smink. Det finns däremot oändligt med metoder, tekniker och former man kan använda sig för att applicera ögonskugga, och här finns det inget rätt eller fel. Låt kreativiteten flöda helt enkelt! Många tycker däremot att det är svårt att få till en snygg skuggning för att framhäva det bästa med sina ögon, så i det här inlägget hade jag tänkt gå igenom några basic ögonskuggstekniker, olika sorters ögonskuggor, hur man får skuggorna att sitta så bra som möjligt, vilka verktyg som passar bäst till vad och vilka färger på ögonskugga som framhäver olika ögonfärger bäst.

Appliceringstermer

Det kan vara lite svårt att hänga med i alla sminktermer och placeringar av skuggor runt ögat. Följande vanliga termer brukar jag använda mig av när jag beskriver hur jag har applicerat en ögonmakeup:

applicering1. Ögonlocket – Den del av ögonlocket som i princip försvinner ur synhåll när man öppnar ögat helt; det “rörliga” locket. Jag brukar tala om inre och yttre ögonlocket, där inre locket helt enkelt betyder den del av ögonlocket som ligger åt näsans håll, och det yttre locket är den del som ligger ut mot tinningen. På ögonlocket applicerar jag med fördel klara, ljusare eller färgstarka nyanser.
2. Globlinje – Vecket där ögongloben och brynbenet möts, den djupaste delen av ögonlocket. Här applicerar jag med fördel en mörkare nyans för att definiera ögats form och ge blicken djup, och har jag använt en skimrig skugga på ögonlocket ger en matt skugga i globlinjen lite mer struktur.
3. Yttre v – Där det yttre ögonlocket möter ögonhålans kant, globlinjen och den yttre delen av övre fransraden. Här applicerar jag med fördel samma skugga som i globlinjen eller en ännu mörkare för att ge ögat ytterligare inramning och djup.
4. Brynben – Området mellan globlinjen och ögonbrynet. Här applicerar jag nästan alltid en ljus, gärna skimrig highlighterskugga för att “lyfta” ögonbrynet och ge ögat ett piggare intryck.
5. Inre ögonvrå – Punkten där det inre ögonlocket möter undre fransraden. Här applicerar jag gärna samma highlighterskugga som på brynbenet för att ge ögat ett öppnare och piggare intryck.
6. Nedre fransrad – Området precis under ögat, i linje med de undre ögonfransarna. Här applicerar jag gärna samma skugga som jag använt ovanför ögat eller en kajalpenna för att rama in ögat ytterligare samt ge ett förstorande intryck.

Produkter

Det finns många märken som gör bra ögonskuggor; själv är jag väldigt förtjust i ögonskuggor från MAC då de kommer i många nyanser och finishes och håller en hög och jämn kvalitet. Det som spelar störst roll för att få en snygg, jämn och hållbar skuggning, däremot, är en bra ögonskuggsbas. Med en ögonskuggsbas så blir ögonskuggorna mer färgintensiva, håller sig på plats hela dagen, appliceras jämnt och lägger sig inte i veck under dagens gång. Dessa olika produkter använder jag då det kommer till att lägga ögonskugga:

beauty basics ögonskugga ny11. Urban Decay eyeshadow Primer Potion (UDPP) – Det här är den absolut bästa ögonskuggsbasen, eller ögonprimern som det även kallas, som jag någonsin har testat. UDPP torkar till en ganska torr bas och håller de allra flesta skuggor på plats under hela dagen och kvällen, utan att de lägger sig i veck.
2. Matt ögonskugga – Matta ögonskuggor ger ett diskret och effekfullt resultat, men är svårare att applicera och tona jämnt än en skimrig ögonskugga då de är ganska torra.
3. Lös ögonskugga – Att arbeta med en lös ögonskugga är i princip samma sak som att arbeta med en pressad, med skillnaden att en lös skugga kan yra runt aningen mer om man inte trycker in den i penseln ordentligt innan applicering. Se till att jobba in skuggan ordentligt mot t.ex. ögonskuggsburkens lock för att undvika detta.
4. Skimrig ögonskugga – Skimriga ögonskuggor är allra lättast att jobba med och applicera jämnt och snyggt, eftersom de oftast är aningen krämigare i konsistensen än matta ögonskuggor.
5. Glitter – Glitter i alla dess former kan med fördel användas för att blinga upp vilken ögonmakeup som helst; på hela ögonlocket eller längs fransraden som en glittereyeliner. Löst glitter behöver en lite klistrigare bas för att fästa, jag använder ett genomskinligt s.k. mixing medium till detta.
6. Krämögonskugga – Krämskuggor kan med fördel användas för sig själva, men även som en ögonskuggsbas som blir lite klistrigare än primers som t.ex. UDPP. Med en färgad krämskugga kan du även förstärka eller förvränga nyansen på de skuggor som du applicerar över.
7. Highlighterögonskugga – En highlighterskugga är en ljus, ofta skimrig skugga som appliceras på de partier som du vill lyfta eller förstora. Appliceras med fördel på brynbenet och i inre ögonvrån.


Verktyg

Bra ögonskuggspenslar är en viktig grund tycker jag när det kommer till att få ett snyggt resultat. Jag använder i princip uteslutande penslar från MAC då jag tycker att de är de absolut bästa jag har testat. Jag använder olika sorters penslar till olika delar av ögonlocket och till olika ändamål. De penslar jag använder till puderproukter är i äkta hår, medan de jag använder till krämprodukter är i syntet. Dessa borstar använder jag för att applicera olika sorters ögonskuggor på olika delar av ögonlocket:

beauty basics ögonskuggsborstar nyMAC #239 är en platt och tät ögonskuggspensel i vitt gethår. Den här penseln passar utmärkt för att packa på ögonskugga med på locket för hög färgintensitet.

MAC #217 är en fluffig pensel i vitt gethår med lite längre borst, perfekt för att tona och sudda skuggor med, men även att applicera skugga med för ett skirare resultat, till exempel på brynbenet.

MAC #224 är den pensel jag använder främst för att applicera skugga i globlinjen och ögats yttre del med. Det är en rund, fluffig pensel i svart gethår, och fluffigheten gör det lätt att tona in skuggan.

MAC #219 är en liten, tät pensel med korta borst i vitt gethår. Den här penseln är utmärkt för detaljskuggningar, till exempel för applicering av skugga i yttre delen av ögat, längs undre fransraden eller i inre ögonvrån.

MAC #214 är en platt pensel med korta borst i svart gethår. Denna borste kan liknas vid en mer kompakt version av #239 och passar utmärkt för detaljskuggningar, till exempel vid cut crease-sminkningar eller för applicering av skugga längs undre fransraden.

MAC #242 är en platt, fyrkantig pensel med medellånga syntetborst. Den här penseln använder jag för att applicera krämskuggor med.

Som nybörjare kan man tycka att det känns lite överflödigt med alla dessa penslar; till att börja med kommer man väldigt långt på en bra platt pensel (t.ex. #239) och en fluffig pensel (t.ex. #217).

Appliceringstekniker

Det finns i princip oändligt med appliceringstekniker, alla för olika effekter, ögonformer, färger och strukturer. Till “vanliga” ögonsminkningar brukar jag däremot använda mig av tre olika bastekniker som jag tänkte beskriva nedan.

placement11. Inifrån och ut – Börja med den ljusaste ögonskuggan i inre ögonvrån och på den inre delen av ögonlocket. Applicera en mörkare skugga på yttre delen av ögonlocket och i yttre v:et, och bind ihop dessa två skuggor antingen med en tredje skugga eller genom att tona ihop dem med en fluffig pensel. Den här skuggtekniken brukar jag använda till färger som är kontraster till varandra och därmed svåra att tona ihop, t.ex. rosa och grönt.

placement212. Nedifrån och upp – Applicera en skugga på hela ögonlocket, och sedan en annan i globlinjen. Tona ihop noga med en fluffig pensel. Med den här tekniken kan man få flera olika effekter, beroende på om du väljer att lägga den mörkare eller ljusare skuggan på ögonlocket.

placement33. Markerad globlinje och yttre v – Den “klassiska” skuggtekniken som jag använder mig av allra oftast, då den framhäver ögats form, förstorar ögat och ger det djup och skulle kunna beskrivas som en kombination av de två tidigare nämnda teknikerna. Lägg en eller två ljusa skuggor på ögonlocket, en mellanmörk skugga i globlinjen och en tredje ännu mörkare i det yttre v:et.

Färgteori

Vill du framhäva din egen ögonfärg så mycket som möjligt så finns det vissa nyanser som gör det bättre än andra. Själv tycker jag att det inte finns några “måsten” – alla passar i alla nyanser på ögonskugga! Men som sagt, vill du framhäva din ögonfärg så är det färgteorins kontrastfärger du ska använda dig av enligt färgcirkeln. Rött är kontrastfärgen till grönt, gult och orange är kontrastfärgen till blått, och blågrönt är kontrastfärgen till brunt. Nedan ser ni några förslag på nyanser som framhäver blå, bruna och gröna ögon bäst.

Untitled-1


Blå ögon – Brunt, guld, äppelgrönt, gult, orange, rosa
Gröna ögon – Lila, rosa, orange, koppar
Bruna ögon – Blått, turkost, grönt, blålila

Tips och Tricks

Applicera ett tjockt lager med löspuder under ögat innan du lägger på ögonskuggan. Pudret fångar upp eventuellt nedfall och gör det lätt att borsta bort tillsammans med pudret när du är klar med skuggningen.

Ljusa skuggor förstorar, mörka skuggor förminskar.

Har du ögon som sitter tätt och vill ge ett intryck av att de sitter glesare isär? Koncentrera kraften på skuggningen till den yttre delen av ögat, och använd ljusa skuggor närmast den inre delen av ögat.

En markerad eyeliner längs övre fransraden ger ögat ett piggare intryck och kompletterar din skuggning. Den gör även lite mer svårburna färger på ögonskugga, som t.ex. rosa, betydligt lättare att bära upp.

Tycker du att det är svårt att få matta skuggor jämna och snyggt tonade? Testa att lägga dom tillsammans med en skimrig skugga, det gör den matta skuggan lättare att jobba med och ger struktur till den skimriga finishen.

Ett par markerade ögonbryn gör att din skuggning ser ännu mer intensiv ut.

Glöm inte mascaran!

 

Beauty Basics – Röda läppar

Inget smink är väl så klassiskt som ett par snygga röda läppar. Att få till dom är däremot en annan femma. Rätt nyans, rätt teknik och rätt produkter hjälper dig långt på vägen. Så här gör jag!

Produkter och verktyg

På bilden ovan kan ni se de produkter jag använder för att få till ett par snygga, väldefinerade och hållbara röda läppar. Jag brukar börja med en läpprimer (#2 på bilden, MAC prep + prime lip) när det kommer till lite starkare läppfärger, eftersom den hjälper till att återfukta läpparna, jämna ut läppstrukturen och hålla läppstiftet på plats längre.

Efter primern fortsätter jag att grunda på hela läppen med en läppenna (#4 på bilden, MAC cherry lip pencil). En läppenna ser till att läppstiftet inte “blöder” utanför läppkanten, och dessutom hjälper den till avsevärt med att hålla färgen på plats längre.

En läppensel (#3 på bilden, MAC #316) underlättar något enormt när det kommer till att applicera mitt röda läppstift (#1 på bilden, MAC Red lipstick), då man verkligen jobbar in läppfärgen med penseln och appliceringen blir mer precis.

Appliceringsteknik

Själva appliceringstekniken är ganska viktig då det kommer till ett par snygga röda läppar som sitter på plats under dagen. Det här är den teknik jag tycker funkar bäst för mig!

Här ser ni mina nakna läppar, plus läpprimer applicerat direkt ur stiftet. Dom ser lite läskiga ut för jag har rödvinsfläckar på dom efter igår kväll, men det behöver ni inte bry er om 😉

Sedan fortsätter jag med att applicera läppennan cherry från MAC över hela läpparna som bas. Vissa gillar att börja med att fylla i längs läpplinjen, jag gillar att börja från mitten bättre för då är det lättare att få till en snygg läpplinje när man väl har arbetat sig ut dit.

Efter läppennan applicerar jag mitt röda läppstift med en läppensel. Här har jag valt ett stift som går i princip ton i ton med pennan (MAC Red), men det är egentligen inte så kinkigt med vilken penna du använder under så länge den är någolunda lik stiftet du ska lägga över. Det här stiftet är inte helt matt utan är lite glansigt i strukturen, och en sådan formula kan vara att föredra om du har problem med väldigt torra läppar eftersom det återfuktar läpparna lite mer än ett helt matt stift.

För att definiera läppkonturen ännu mer lägger jag lite puder precis utanför läpplinjen med en platt, snedskuren borste. Har du råkat kladda lite utanför med läppstift eller penna och det har lämnat ett rött märke när du har torkat bort det fungerar pudret lite som ett “sudd” för att korrigera små misstag.

För en glossig look avslutar jag med ett läppglans, men detta är inget måste, jag känner lika ofta för glossiga läppar som för matta. Värt att tänka på är att ett glans hjälper till att hålla läpparna återfuktade om du lätt blir torr!

Tips och tricks

Sugen på röda läppar, men vågar inte riktigt smacka på med så mycket färg? Testa ett rött läppglans, ett lip stain eller ett rött läppstift med mer skir formula (t.ex. lustre-formulan från MAC).

Rött finns i många olika nyanser, från ljust till mörkt, från kallt till varmt. Jag tycker att de flesta passar i nästan alla nyanser, men är du kall i hyn passar du oftast bäst i kalla röda färger som drar mot blått, och är du varm i hyn passar du oftast bäst i varma röda nyanser som drar mot gult eller orange.

Klassiskt röda läppar är dösnyggt att para med en enkel, svart eyelinervinge, men det är jättefint till ett par ordentligt sotade ögon med. Det är inte fel att vräka på med mycket på ögonen bara för att man har en stark färg på läpparna!

Tycker du det känns trist att lägga ut massa pengar på läppennor i olika färger för alla dina läppstift? Investera i en transparent som fungerar med alla färger.
In English: Click here »

Beauty Basics – Eyeliner

En snygg eyelinervinge kan piffa upp vilka trötta ögon som helst på ett kick. Eyeliner kan däremot vara knepigt att få till i början, så här gäller det att öva. Rätt teknik och verktyg hjälper förstås dom med på vägen, så jag tänkte dela med mig lite tips om hur jag gör när jag målar min eyeliner.

Produkter och verktyg

Det här är dom två produkter jag använder för att applicera eyeliner; fluidline i färgen blacktrack från MAC (1), som är en gel-liner, och en platt, snedskuren pensel, #208 från MAC (2). That’s it! En del föredrar en kakeyeliner som man blandar med vatten eller en klassisk rund och smal eyelinerpensel, eller en flytande eyeliner med filtspetstopp, men jag föredrar dessa då gelliner ger en otroligt bra färgintensitet och dessutom är jättelätt att applicera, och en platt snedskuren pensel är lätt att få till en jämn och fin linje med. Plus att den än kanon för att fylla i brynen med också. Två penslar i en, med andra ord!

Appliceringsteknik

Det finns många olika sätt att applicera eyeliner på, jag tänkte visa er hur jag gör. Inget sätt är rätt eller fel, använd den metod som du själv känner fungerar bäst för just dig!

Så här ser mitt öga ut utan varken mascara, eyeliner eller kajal. Jag har däremot fyllt i brynen, lagt en bas av UDPP och en hudfärgad skugga (MAC brule) över hela ögonlocket från frans till bryn för att eyelinern ska sitta på plats bättre.

Jag börjar med att lägga eyeliner på mitten av fransraden. Tack vare att det är en sån bred yta på min pensel är det lätt att komma nära fransraden. Jag lägger på min eyeliner med flera, korta drag för att få en sån jämn linje som möjligt, och när jag applicerar har jag ögat halvöppet som på bilden.

Sen applicerar jag eyeliner längs yttre delen av fransraden. Eftersom ögonlocket är lite mjukare och “slappare” här så drar jag ut ögonlocket lätt med ett finger för att få en jämn linje utan hack.

Nästa steg är att applicera eyeliner tunt på inre delen av fransraden. För att få en så tunn linje som möjligt har jag ögat nästan öppet vid det här steget, och vinklar in penseln snett under fransraden. Som ni ser på bilden så är min linje smalast längst in, och tjockast längst ut. Detta ger ett intryck av ett större och mer öppet öga. Jag lägger inte heller eyeliner ända in i ögonvrån. Vill du ha en diskret eyeliner kan du välja att sluta vid det här steget, vill du ha en mer markerad eyelinervinge så gå vidare till nästa steg.

När jag gör själva vingen utanför yttre ögonvrån börjar jag alltid med att dra en linje som blir som en sorts förlängning på den undre fransraden. Det hjälper till att få rätt vinkel på vingen och ser till att den inte hamnar för långt ner. En vinge som sitter för långt ner gör att ögat ser tröttare ut. Även här drar jag lätt i ögonlocket med ett finger för att få en jämn och fin linje utan hack.

Till slut kopplar jag ihop det undre strecket med det övre, och även här drar jag lätt utåt i ögonlocket för att få en jämn och fin linje. I det här steget brukar jag även jämna till de linjer jag har gjort innan. Kirrat och klart, nu gäller det bara att få till en lika fin linje på det andra ögat med!

Tips och tricks

Tycker du att det är svårt att få till en skarp linje när det kommer till själva vingen? Lägg en bit lite styvt papper, som t.ex. ett visitkort, i linje med undre fransraden så får du till en knivskarp kant när du målar på eyelinern.

Är svart eyeliner för markerat? Testa en grå eller mörkbrun, eyeliner brukar komma i flera roliga färger!

Pank, men ute efter en bra eyelinerpensel? Kolla in konstnärsaffärer, dom brukar ha både platta och runda, smala syntetborstar för en hyfsat billig peng.
In English: Click here »

Beauty Basics – Ögonbryn

Ett par snygga ögonbryn ramar in ansiktet. Valet är fritt om man vill fylla i dom eller inte, men ett par välvårdade ögonbryn gör verkligen skillnad! I det här inlägget hade jag tänkt dela med mig om lite tips om hur jag sköter om och fyller i mina egna bryn.

Produkter och verktyg

På bilden ovan ser ni de produkter jag använder för att forma och fylla i mina bryn. En bra pincett (#1 på bilden, pincett från Vitry) är a och o för att hålla brynen i trim. Jag formar mina bryn ca en gång i veckan och sen går jag in ungefär varannan dag och plockar enstaka strån.

En borste för att forma brynen (#3 på bilden, #204 från MAC) är ovärdelig. Du behöver inte ha en speciell märkesborste för detta, det funkar bra att använda en gammal rengjord mascaraborste med. Jag använder den här eftersom jag gillar det långa skaftet, plus att borsten är aningen styvare än de på en mascaraborste.

En brynskugga (#5 på bilden, MAC concrete eyeshadow) tycker jag är bättre att fylla i brynen med än att använda en ögonbrynspenna, eftersom skugga ger ett mjukare och mer naturligt resultat. Jag använder en helt vanlig matt ögonskugga som matchar färgen på mina egna bryn. När jag är på resande fot eller har bråttom tar jag däremot till en ögonbrynspenna ibland (#6 på bilden, Deborah 24 Ore eyebrow pencil i nyansen 282).

Snyggt ifyllda bryn kräver en bra pensel (#4 på bilden, #208 från MAC). Jag föredrar en ganska smal, platt och snedställd borste i en blandning av syntetiskt och äkta hår. De syntetiska fibrerna bidrar till lite mer “stuns” i penseln, medan de äkta håren hjälper till att plocka upp pigment ur brynskuggan.

För att hålla brynen på plats under hela dagen använder jag mig gärna av en brynfix (#2 på bilden, Brow fix från H&M). Det är i princip en genomskinlig (det är den när den är ny i alla fall, min blir ganska snabbt brungrå av min brynskugga) gel som formar och håller brynen på plats.


Form

Något många tycker är svårt när det kommer till ögonbrynen är att få till en snygg form. Själv tycker jag att det hjälper enormt mycket med formen genom att följa nedanstående mall:

Figuren till vänster illustrerar hur högt (B) och brett (D) ditt bryn “ska” vara. Vi har ju alla olika bryn så mallen går inte att anpassa till alla, men plockar du på rätt sätt så kan du ge illusionen av ett högre bryn. Ännu mer kan du fuska genom att fylla i brynen och måla den högsta punkten, bågen, på brynet aningen ovanför ditt egna bryn. Samma sak med längden på brynet, det bör sluta en liten bit utanför den yttre ögonvrån, och även detta går att fuska till sig väldigt bra när man fyller i brynen.

Figuren till höger illustrerar hur du mäter ut för att veta vart ditt bryn ska börja (A), var den högsta punkten, eller bågen, på brynet ska vara (B) samt var ditt bryn bör sluta (C) i förhållande till ögat. En penna eller pensel fungerar utmärkt för att mäta ut dessa punkter. För att hitta punkt A; håll pennan lodrätt mot sidan av ena näsborren och mät rakt uppåt. Där pennan möter brynet bör brynet alltså börja. För att hitta punkt B; titta rakt fram och håll pennan mot sidan av ena näsborren. Vinkla den lite utåt så att den korsar ögats pupill. Där pennan möter brynet bör den ultimata placeringen av din “båge” vara. För att hitta punkt C; håll pennan mot sidan av ena näsborren. Vinkla den utåt så att den korsar yttre delen av själva ögat. Där pennan korsar brynet bör det sluta.


Plockning och trimning

Det vanligaste sättet att hålla sina bryn i trim är pincetten. Det kan dock vara svårt att få med alla småhår med pincetten; många strån ser man inte ens i vissa ljus, och andra är så mjuka att de inte ens går att få tag i med pincetten. Därför har jag nyligen fått upp ögonen för en metod som heter trådning, eller threading på engelska. Den här metoden kräver lite övning, men å andra sidan så är det enda du behöver en bit vanlig sytråd. Det är jättesvårt att förklara i ord eller med stillbilder hur man trådar brynen, så därför har jag lånat videon nedan från Pursebuzz.com eftersom jag tycker hon förklarar den här metoden så himla bra!


[youtube F37Sl1c7BA0 500]Trådar brynen gör jag varje till varannan vecka, beroende på om jag har tid och hur mycket hår som har vuxit tillbaka. För er som är lite känsliga för smärta kan jag varna redan nu innan ni provar på det här att det gör ganska ont, men å andra sidan så är det så himla värt det eftersom man får med precis vartenda litet småhår och det tar lång tid innan de växer tillbaka. Jag bemästrar inte den här metoden så pass bra än att jag vågar mig på att forma brynen med den, däremot, så till stråna allra närmast själva brynet så tar jag till pincetten.

Efter jag har trådat och format brynen så brukar jag även passa på att klippa ner längden på vissa strån för att göra brynen mindre bångstyriga. Trimmar du brynen så kommer de att se lite glesare ut; därför bör du inte göra det om du inte vill fylla i brynen sedan. När jag trimmar brynen gör jag på så sätt att jag tar en brynborste (t.ex. MAC #204 eller en gammal mascaraborste) och borstar brynen rakt upp mot pannan, så de strån som är lite längre syns extra tydligt och är lättare att skilja ut från dom som är normallånga. Sedan tar jag en nagelsax och klipper ner de strån som sticker upp ovanför ögonbrynets överkant, och kammar tillbaka brynen i “normalläge”.


Fylla i brynen

Det viktigaste för att få ett par snyggt ifyllda bryn är egentligen att ha en bra pensel och att ha tålamod; det blir inte perfekt första gången, utan det krävs lite övning för att få till de där snygga brynen. Jag har gjort en liten bildserie nedan för att illustrera hur jag gör när jag fyller i mina bryn.

Fyll i längs övre linjen av den inre delen av brynet med valfri brynskugga och en platt, snedskuren borste, tills du når den högsta punkten på brynets “båge”.

Fyll i den yttre delen av brynet, från bågen och utåt/nedåt.

Fyll i längs den nedre linjen av den inre delen av brynet. Fyll därefter i mellanrummet mellan de två linjerna. Sudda eventuella snedsteg (t.ex. en för tjock linje) och skarpa kanter med en tops.


Tips och Tricks

Ögonbrynen blir kortare ju äldre man blir. Kapa därför inte av längden på brynen, det gör mycket för helhetsintrycket!

Tycker du att det är svårt att plocka brynen på “fri hand”? Fyll i den del av brynet du vill ha kvar innan du plockar, eller fyll i de strån du vill plocka bort med en vit kajalpenna

Har du ingen brynfix? Hårgelé fungerar minst lika bra!

Tycker du att det gör jätteont att plocka brynen? Gör det efter du har duschat, då har hårstråna mjukats upp av det varma vattnet och hårsäckarna har vidgats en aning. Kyl ner med is efter plockningen för att dämpa rodnaden.

Plocka brynen på kvällen eller på en dag du inte ska ut. Det kan ta några timmar för huden att lugna ner sig.
In English: Click here »

Beauty Basics – Contouring och highlighting

Precis som med rouge så ger contouring (kallas även ibland sculpting) och highligting med djup och liv till ansiktet efter att man har applicerat den rätt så platta basen. Contouring och highlighting är dessutom perfekt om du vill fuska till dig höga kindben, en smalare näsa eller en mer definierad käklinje.

Produkter

Det kanske inte är självklart för alla vad contouring och highlighting innebär, så jag tänkte börja med att gå igenom lite snabbt vad man använder för produkter och till vilket ändamål.

beauty basics contouring highlighting ny

Som ni kanske vet så förminskar matta, mörka färger, medan ljusa, skimriga färger förstorar. Det är just det här fenomenet man utnyttjar när man arbetar med contouring och highligting. Contouring innebär att man lägger ett matt, lite mörkare puder på områden i ansiktet man vill förminska eller smalna av, och highlighting innebär att man lägger ett ljust, ofta skimrigt puder på områden i ansiktet man vill få att “poppa ut” eller lyfta.

Ett highlightingpuder kan både vara “matt” med lite glow  eller skimrigt (#2 på bilden, Perfect topping mineralize skinfinish från MAC), beroende på vilket resultat man vill uppnå. Ett skimrigare puder passar bäst till kvällssminkningar eller om man vill lägga mycket fokus på huden, medan ett lite mer nedtonat highlightingpuder passar bäst till lite mer diskretare sminkningar. Ditt highlightingpuder bör vara minst ½-1 nyans ljusare än din egen hy.

Ett contouringpuder (#3 på bilden, Sculpt sculpting powder från MAC) är med fördel matt, eftersom det inte är meningen att det här pudret ska “synas”. Det ska skapa en illusion av en skugga på huden, och bör heller därför inte vara för många nyanser mörkare än den egna hudtonen. Själv föredrar jag ett contouringpuder som drar lite mot grått eftersom det ser mer naturligt ut. Du kan även använda ett bronzingpuder om du vill (#1 på bilden, Peach leopard bronzer från Too Faced), men dessa brukar dra mer mot det varma och guldiga hållet så de lämpar sig bäst på sommaren om man ska använda det till contouring.

En flytande highlighter (#4 på bilden, Pink rebel lustre drops från MAC) är perfekt om man vill ha ett mjukt, mer naturligt “glowigt” resultat. Du kan antingen tona in en flytande highlighter med fingrarna eller en borste på utvalda ställen i ansiktet, eller så kan du blanda highlightern med en flytande foundation för en bas med mycket glow.

Verktyg

beauty basics rougeborstar ny

Jag använder i princip samma borstar till contouring och highlighting som jag gör när jag applicerar rouge, helt enkelt för att man använder sig lite av samma tekniker. Speciellt när det kommer till contouring så är det viktigt att man använder en bra borste för att inte få ett flammigt resultat med skarpa kanter, för då kan det verkligen se påklistrat och nästan smutsigt ut.

En duofiberborste (#1 på bilden, #188 från MAC) är perfekt för highlighters som är i det glittrigaste eller skimrigaste laget, eftersom den ger en skirare applicering.

En klassisk, platt rougeborste (#2 på bilden, #116 från MAC) är perfekt att applicera ett glowigt till mediumskimrigt highlightingpuder med, eftersom den ger ett mjukt och lagom skirt resultat.

Med en fluffig snedskuren borste (#3 på bilden, #168 från MAC) går det lätt som en plätt att lägga contouringpuder under kindbenen och längs käklinjen, tack vare den snedskurna kanten. Håll borsten med det högre “hörnet” uppåt, dvs. i motsatt riktning du tänkt svepa borsten, så får du en snyggt tonad linje med tyngden på appliceringen i början av svepet.

En s.k. “mop” brush (#4 på bilden, #109 från MAC) fungerar även den utmärkt för att applicera contouring med, eftersom man kommer åt väldigt bra och kan sudda skarpa linjer tack vare att den är så tät.

Appliceringstekniker

highlightsculpt

Det kan vara lite svårt att veta var och hur man ska applicera contouring och highlighting för att uppnå bästa resultat. Jag tycker att en karta, en sån jag har gjort ovan, illustrerar var man ska lägga vilken produkt väldigt bra. Från början har ansiktet ovan en helt enfärgad bas, precis som när man har lagt foundation i ansiktet. Lite som en blank målarduk, ungefär. När man sedan lägger på contouring (röda siffror) och highlighting (svarta siffror) så får ansiktet mer djup och framträdande drag. Contouring och highlighting kan användas var för sig, men får mest effekt när man använder det ihop.

Några vanliga ställen att applicera contouring är:

1. I globlinjen. Här är det vanligt att lägga en mörkare ögonskugga för att ge ögat mer djup, men det fungerar även alldeles utmärkt att använda ett contouringpuder eller bronzingpuder om man vill ha en lite mer naturlig look.
2. Under kindbenet. Det här är det stället de allra flesta tänker på när man pratar om contouring. Lite mörk skuggning precis under kindbenet kan ge ett stort lyft och mer dimension till ansiktet på nolltid. Här brukar jag använda en fluffig snedskuren rougeborste för att applicera.
3. På sidan av näsbenet. Vill du ge intryck av en smalare näsa kan du applicera lite contouringpuder här. Till det ändamålet tycker jag om att använda en fluffig ögonskuggspensel. Var lätt på handen och var försiktig med mängden skuggning. Här kan det lätt se smutsigt ut om man applicerar för mycket!
4. Längs käklinjen. För att ge intryck av en skarpare käklinje kan du applicera lite contouringpuder precis på kanten av käkbenet. Var noga med att tona noga för att inte få någon synlig skarp kant.
5. I tinningen. Vill du få pannan att smalna av lite kan du lägga lite contouringpuder precis i tinningen.

Några vanliga ställen att applicera highlighter på är:

1 och 2. På brynbenet och i inre ögonvrån. En highlighter på brynbenet ger intryck av att lyfta ögonbrynet, och i inre ögonvrån får den ögat att se piggare och öppnare ut. Till detta ändamål brukar jag använda en ljus, skimrig skugga, men det går som sagt utmärkt att använda ett highligtingpuder med. På brynbenet tycker jag om att applicera med en fluffig blending brush, och i inre ögonvrån använder jag gärna en lite mindre borste för bättre precision.
3. Ovanpå kindbenet. På samma sätt som en highlighterskugga lyfter brynbenet så lyfter den även kindbenet och ger lite mer liv till ansiktet. Highlighter på kindbenet går utmärkt att kombinera med rouge och/eller contouring, eller att använda ensamt för en lite lättare makeup. Highlighter brukar jag svepa på med en rougeborste eller stöppla på med en duofiberborste.
4. På näsbenet. I kombination med skuggning av näsbenets sidor så får man en ännu större effekt om man applicerar en highlighter på näsbenets högsta punkt. Även här gillar jag att använda en fluffig ögonskuggspensel.
5. I amourbågen. För att ge intryck av en fylligare överläpp kan man lägga lite highlighter i amourbågen. Här tycker jag om att använda mig av lite lättare applicering med en fluffig ögonskuggspensel.
6. Ovanför käkbenet. Lägger du contouringskugga längs käkbenet får du en ännu större effekt om du lägger en highlighter precis ovanför där du lagt contouring.
7. På pannbenet. Vill du ge intryck av en högre panna kan du lägga lite highlighter på den högsta punkten av pannbenet, precis innan hårfästet. 

Tips och Tricks

 • Hittar du inget bra contouringpuder? Kolla bland de matta bruna ögonskuggorna!
 • Istället för puder kan du använda en foundation som är en eller ett par nyanser mörkare än din egna hudton till contouring.
 • En skimrig lösögonskugga fungerar lika bra till ögonen som till resten av ansiktet. Min favorit bland lösa multitasking-highlighters är pigmentet Vanilla från MAC.


beautybasics kopieraIn English: Click here »

Beauty Basics – Rouge

När du har lagt din bas har du oftast samma färg över hela ansiktet, vilket ibland kan ge ett lite platt intryck. Med ett rouge lyfter du fram kinderna och ger ansiktet mer djup. Rougeapplicering är något man behöver öva på innan man får till det så där nyponfräscht snyggt varje gång, men övning ger färdighet! Här tänkte jag visa några tekniker, produkter och verktyg man kan använda sig av när man applicerar rouge.

Produkter

De rouge jag har i min samling är antingen lösa eller pressade mineralrouge, pressade traditionella rouge eller krämrouge. Jag tänkte berätta lite mer om mina favoriter inom varje kategori.

beauty basics rouge ny

Lösa mineralrouge (# 3 på bilden, Vintage peach från bareMinerals) kan vara lite svåra att få kläm på i början när det kommer till applicering eftersom det är lätt att plocka upp för mycket på borsten. De ger däremot ett jättefint resultat när man väl får kläm på dom.

Pressade rouge (#2 på bilden, Sparkling rose mineral blush från PURE) är de jag har flest av i min samling eftersom de finns i så många färger och finishes, och dessutom är både lätta att jobba med och ta med sig.

Ett krämrouge (#1 på bilden, Rosy flush accentuating color stick från Shiseido) ger ett naturligt och lätt rosat resultat. Krämrouge kommer både i dosa, stift och i klämtub och kan appliceras med borste eller med fingrarna.

Verktyg

En bra borste för att applicera rouge är nästan lika viktigt som rätt teknik för att det ska se snyggt ut. En bra borste ger ett jämnt resultat utan några skarpa kanter eller ojämn pigmentering.

beauty basics rougeborstar ny

Har du ett väldigt högpigmenterat rouge är en duofiberborste (#1 på bilden, #188 från MAC) ett jättebra verktyg. Eftersom de stråna du plockar upp rouget med är av syntet och de sitter hyfsat glest ifrån varandra blir appliceringen lätt och skir utan att det blir flammigt eller fläckigt.

En klassisk, platt oval rougeborste (#2 på bilden, #116 från MAC) gör det lätt som en plätt att applicera rouge. Den är tät nog för att både plocka upp och ge ifrån sig mycket pigment, samtidigt som den är fluffig nog att ge en jämn och fin applicering utan några skarpa linjer.

En fluffig snedskuren rouge/contouringborste (#3 på bilden, #168 från MAC) föredrar många framför en klassisk rougeborste tack vare att det är så lätt att följa kindbenens form med den snedskurna kanten. Dessutom fungerar den utmärkt för att applicera både highlighter och contouring med, så den här borsten är bra för dig som vill ha många borstar i ett!

En annan multitaskingborste är en s.k. “mop” brush (#4 på bilden, #109 från MAC). Den här borsten är speciellt bra till lösa rouge eftersom man kan buffa in produkten så bra i huden med den. Dessutom fungerar den finfint till att applicera både foundation och contouring med!

Appliceringstekniker

Det kan vara lite knepigt att veta var man ska applicera rouget för den effekt man vill uppnå, och utan att se ut som en översminkad docka i ansiktet. Tricket är att vara lätt på handen och hellre applicera flera tunna lager än ett tjockt, det är alltid lättare att lägga till än att ta bort! De här tre appliceringsteknikerna brukar jag använda mig av för att uppnå olika resultat.

blush1

Teknik 1: På själva “äppelkinden”. Vill du få ett intryck av rosiga kinder, såna som man får när man har varit ute i kylan eller sprungit, är det på själva äpplet av kinden du ska applicera ditt rouge. Detta gör även att ditt ansikte ser lite rundare och fylligare ut, så den här tekniken passar speciellt dig som har ett lite avlångt ansikte och vill få det att se rundare ut. För göra det lättare att hitta själva äppelkinden kan du le brett, då framträder just den delen där du ska applicera rouget för att få den där nyponfräscha känslan.

För att få till den här appliceringen brukar jag lägga borsten mitt på kinden, och sen arbeta in rouget utåt med cirkulerande rörelser. På så sätt undviker du skarpa kanter.

blush2

Teknik 2: På “äppelkinden” och upp mot själva kindbenet. Det här är den teknik jag använder mest själv, eftersom jag har ett lite runt ansikte och den här metoden gör att ansiktet smalnar av lite och kindbenen lyfts en aning. Det är viktigt att inte dra för mycket färg för långt upp mot tinningen, däremot, för det bli en lite för stark kontrast sett ur profil, speciellt om du använder dig av rosa rouge.

För att få till den här appliceringen brukar jag lägga borsten mitt på kinden, och sedan svepa den lätt uppåt på själva kindbenet (varken ovanpå eller under kindbenet, utan på själva “kanten”). På så sätt får du mest färg på själva kinden, och mindre upp mot tinningen.

blush3

Teknik 3: precis under kindbenets kant. Den här tekniken passar bäst om du använder ett brunt, alternativt persikofärgat rouge, eller en bronzer. Lägger du rouget precis under kindbenet framhäver och lyfter du kindbenen och får dom att framträda mer.

För att få till den här appliceringen brukar jag lägga borsten precis under kindbenets högsta punkt, närmast hårfästet, och svepa den neråt i linje med kindbenets kant. På så sätt får du mest djup där kindbenen framträder mest naturligt, och ingen skarp kant när du närmar dig kinden.

Tips och Tricks

 • Hittar du inte den perfekta rosa nyansen? Kolla bland ögonskuggssortimentet! Samma sak gäller tvärt om; rouge går även bra att använda som ögonskugga.
 • Ett skimrigt rouge ger lyster och framhäver kindbenen. Men tänk på att skimmer även framhäver stora porer och fina linjer.
 • Svårt att få till rouge snyggt utan skarpa linjer? Buffa in rouget med en kabukiborste så smälter det in som en dröm!
 • Se till att fixera din bas med puder innan du applicerar rouge, annars finns risken för att rouget sugs upp av din foundation och resultatet blir flammigt.


beautybasics kopieraIn English: Click here »

Beauty Basics – Bas

En viktig förutsättning för en snygg makeup är att ha en bra bas att bygga på. Basen är även det som många tycker är svårast att få till, både när det kommer till att hitta rätt produkt och att applicera och fixera på rätt sätt. I det här inlägget hade jag tänkt visa er vilka produkter jag använder själv, samt ge er tips angående tekniker, produkter, nyanser m.m.

Produkter

beauty basics bas ny


På bilden ovan kan ni se de produkter jag använder allra mest för att skapa en snygg, jämn och hållbar bas. Jag börjar alltid med en primer (#2 på bilden, MAC prep + prime skin) i hela ansiktet. Primern hjälper till att jämna ut hudtonen och hudstrukturen, kontrollera hudens egna oljor till viss del, samt håller makeupen på plats längre under dagen. Den masserar jag kort och gott in med fingrarna. Det jag gillar med just den här primern är att den inte är speciellt tung och täpper inte till porerna, trots att det är en silikonbaserad primer. Det finns även mineralprimers i puderform, jag är dock inget fan av dessa då jag tycker dom torkar ut min hud och ger ett flammigt resultat.

Efter primern fortsätter jag med concealer (#1 på bilden, MAC select cover up concealer) under ögonen, runt näsvingarna och på enstaka röda områden och blemmor. Just den här concealern är i flytande form och är ganska tunn, vilket ger ett naturligt och nästan osynligt resultat som går att bygga i lager om du behöver mer täckning.

När jag har applicerat concealer går jag vidare till foundation. Jag använder både flytande foundation (#3 på bilden, Shiseido Dual balancing foundation) och mineralfoundation i puderform (#5 på bilden, bareMinerals foundation), beroende på vilken täckningsgrad och känsla på huden jag är ute efter. En flytande foundation ger oftast högre täckning, återfuktning och ett mer “sminkat” resultat, medan en mineralfoundation i puderform ger ett väldigt lätt och naturligt resultat. Jag använder gärna mineralfoundation under varma sommardagar, medan min flytande foundation är favoriten under de kallare månaderna eller då man vill göra en lite tyngre festmakeup. Har du fet hy kan mineralfoundation passa dig jättebra eftersom den inte innehåller någon extra fukt, medan en flytande foundation kan kännas skön och återfuktande på en torr och stramande hy. Min hy blir gärna lite fetare på sommaren och ganska mycket torrare på vintern, så jag anpassar ofta min foundation efter vilket skick min hy är i för tillfället.

Efter foundation fixerar jag med ett puder (#4 på bilden, MAC blot powder/loose). Hoppar du över detta steg är risken stor för att du blir blank under dagen, eller att din bas glider av huden. Eftersom jag har en fet t-zon använder jag ett puder som är oljekontrollerande. Det hjälper till att hålla huden matt under dagen. Personligen föredrar jag löspuder när det kommer till ett fixerande puder, helt enkelt för att jag tycker det är lättare att jobba med, men det är ju en smaksak. Jag har den pressade varianten av samma puder i handväskan för ev. touch-ups under dagen, eftersom det är betydligt lättare att applicera när man är på språng.

Verktyg och appliceringstekniker

beauty basics basborstar nyDet finns en hel uppsjö med makeupborstar på marknaden, alla till olika ändamål. Vilken är till vad, hur använder man dom på bäst sätt och kan man använda borstarna till mer än en sak? De här borstarna använder jag mest när jag lägger min bas.

En concealerpensel (#1 på bilden, #195 från MAC) är super för både ett snyggt och hygieniskt resultat. Dessa är ofta i syntetmaterial då de inte suger upp flytande och krämprodukter lika mycket som en borste i äkta hår, utan produkten ligger kvar på utsidan. En fluffig borste i äkta hår, däremot, fungerar även den ypperligt för att applicera concealer med, då man enbart använder själva toppen på borsthåret för att applicera med.

En foundationborste (#2 på bilden, #187 från MAC, samt #3 på bilden, #109 från MAC) är att föredra framför t.ex. foundationsvampar. Med en borste går det åt mindre foundation, du får en snyggare, lättare och mer täckande finish, och framförallt är det hygieniskt. Makeupsvampar är rena bakteriehärder och bör inte användas mer än en gång. Man kan även använda en platt foundationborste om man föredrar det (#4 på bilden, Kicks #203), men jag har blivit väldigt förtjust i borstar som man stöpplar (#187) eller buffar (#109) på foundationen med.

För att fixera din bas och borsta bort överflödiga puderprodukter med är en puderborste (#5 på bilden, #150 från MAC) oumbärlig. En stor och fluffig puderborste faller mig bäst i smaken, då den är väldigt lätt att svepa på löspuder med utan att det blir för tungt och pudrigt.

En kabukiborste (#6 på bilden, #182 från MAC) är en liten guldklimp att ha i sminkväskan. Den är överlägsen då det kommer till applicering av mineralfoundation i puderform, buffa ihop olika produkter med varandra (t.ex. rouge och bas) och för applicering av alla sorters pressade puder. Den går även jättebra att använda till flytande foundation om man så vill.

Nyanser och formula

shiseido dual balancing foundation3


Något många tycker är otroligt svårt när det kommer till foundation, concealer och puder är att välja rätt nyans och formula på produkten. Meningen med basprodukterna är att de inte ska synas på huden, så de bör alltså vara i samma nyans som din egen hud. Undantaget är concealer som är till för att täcka under ögonen, den kan med fördel vara en halv eller en nyans ljusare än din egen hud då detta kan hjälpa till att dölja mörka partier.

Först och främst gäller det att försöka hitta en foundation med rätt formula som passar just din hud. En foundation som passar bra på en person kan ge en annan finnar och utslag, medan en tredje blir torr och irriterad. Be personalen om råd, de finns där för att hjälpa dig! Foundation finns i olika täckningsgrader och med olika egenskaper, t.ex för torr eller fet hy. En fet hy fungerar oftast bra ihop med en lätt och oljefri foundation, eller en mineralfoundation i puderform. En torr hy mår bra av en flytande foundation som kanske återfuktar extra mycket, kompletterat med ett lätt puder som blir nästan osynligt på huden för att fixera utan att torka ut. Har du normal hy med feta partier kan det vara en idé att använda en foundation för normal hy i hela ansiktet, och sen använda ett oljekontrollerande puder just i T-zonen för att varken torka ut eller göra hyn blank.

Många sminkmärken har foundations (och ibland concealer och puder) i två olika nyanser i varje ljushetsgrad; en som drar mot gult och en som drar mot rosa. Ett vanligt misstag personer med rosa undertoner i hyn gör är att tro att de har en för mörk foundation, när de i själva verket har en foundation som är för gul. Om det finns möjlighet; fråga gärna personalen om hjälp att hitta rätt nyans för just dig om du är osäker på vilken underton du har! Om du vill lista ut själv om du har gula eller rosa undertoner i hyn är en bra fingervisning att kika på vilken färg blodådrorna på insidan av din handled har. Drar de mot blått och lila har du med största sannolikhet rosa undertoner, drar de mot grönt har du med största sannolikhet gula undertoner.

Ett klassiskt misstag många gör när dom köper foundation är att de har provat nyansen i butik, och sen när de kommer hem är det helt fel nyans. Allra oftast beror det på att man har provat foundationen på handen eller annan valfri kroppsdel, och inte i ansiktet. Du har inte samma färg i ansiktet som på resten av kroppen! Bästa stället att prova foundation på är på käkbenet. Ser du inte var du har lagt foundation och var du har bar hud har du antagligen hittat rätt nyans. Titta gärna på foundationen på huden i flera olika ljus innan du köper, vissa butiksljus kan vara enormt missvisande. En del sminkmärken delar gärna ut prover på den foundation du är nyfiken på så du kan testa hemma i flera olika ljus att nyansen verkligen är rätt för dig innan du köper en hel flaska eller tub. Det ger dig även möjlighet att känna på om formulan fungerar för just din hudtyp, eller om du bör satsa på en annan sort.

Tips och tricks

 • Tycker du om din foundation men vill ha en lättare täckning vid vissa tillfällen? Prova att blanda ut den med din hudkräm!
 • Blir resultatet för pudrigt efter du har fixerat din makeup? Testa att spraya ansiktet med en glycerinspray efteråt, t.ex. Face mist från MUS. Det återfuktar och tar bort puderkänslan.
 • För en fräsch men väldigt lätt bas, täck problempartier med en concealer. Jämna sedan ut hudtonen med ett lätt täckande mineralpuder i pressad form.
 • Köp en foundation i rätt nyans då du är som brunast under sommaren. Ju mer du bleknar eller bygger upp brännan så kan du blanda den mörka nyansen med din vanliga “vinternyans” för att få till exakt rätt nyans varje gång.
 • Less is more. Vill du ha mer täckning går det bra att lägga på lite extra punktvis. En tjock kaka i hela ansiktet är varken snyggt eller ser naturligt ut. Behöver du bara lite extra täckning på vissa partier i ansiktet finns det heller ingen mening med att lägga foundation i resten av ansiktet.
 • Håll koll på om din foundation har passerat bäst före-datum. På de flesta burkar, tuber och flaskor står det att produkten håller i 24 månader från man har öppnat den, men ofta håller sig den fräsch längre än så så länge du ser till att hålla bakterierna borta så gott det bara går. Har den skiktat sig kan det vara ett tecken på att det är dags att kasta. Luktar den härsket bör den definitivt åka i soptunnan!


beautybasics kopieraIn English: Click here »