Purity recenserar: ArtDeco eyeshadow base

En bra ögonskuggsbas kan göra all skillnad i världen för hur resultatet av en ögonmakeup blir. Det jag önskar från en ögonskuggsbas är att den gör skuggorna mer intensiva och jämna i pigmenteringen, att de blir lätta att tona, att dom sitter på plats hela dagen och att dom inte lägger sig i veck.

Min favoritprimer har under många år varit Urban Decays Eyeshadow Primer Potion (UDPP) men då jag har hört så mycket gott om tyska ArtDecos eyeshadow base och sprang på ett hel ArtDeco-ställ i Riga så tänkte jag att det kunde vara kul att testa om den håller samma höga kvalitet som UDPP.

ArtDeco Eyeshadow Base (original)

 

 

Eyeshadow Base kommer i en liten burk med skruvlock på 5 ml och finns både som parfymerad (originalet i svart förpackning) och oparfymerad (från mineralserien i beige förpackning). Själva primern är en fluffig kräm som känns lite silkig på huden och är lätt hudtonad och skimrande. Den är lätt att tona in i huden, jämnar ut hudtonen och kan med fördel användas ensam på ögonlocket om man önskar att bara pigga upp ögonen litegrann.

 

 

 

ArtDeco eyeshadow base (original)

 

 

 

Tycker du att UDPP blir aningen för torr och är svår att tona skuggorna på så kan nog Eyeshadow Base vara något för dig. Jag upplever att den ligger någonstans mittemellan en krämögonskugga och UDPP i konsistens och torrhet, krämskuggor har en tendens att lägga sig i veck på mig eftersom jag har ganska oljiga ögonlock så ska jag använda det som bas måste jag använda UDPP under.

 

Har du däremot väldigt, väldigt oljiga lock så kan det vara så att Eyeshadow Base lägger sig lite i veck, eftersom den har en lite silkig konsistens. På mina ögonlock håller den sig dock på plats hela dagen. Den gör skuggorna mer intensiva och det är väldigt lätt att tona skuggor snyggt över basen. Dock så vill inte alla skuggor klistra sig fast lika bra som på UDPP eller krämskuggor, speciellt när det kommer till lösa pigment – MUS eyedusts är ett exempel på skuggor som inte vill fästa alls.

 

 

 

ArtDeco eyeshadow base (original)

 

 

Sammanfattningsvis är det här en suverän primer som passar speciellt bra till naturliga sminkningar, då det är lätt att tona och få ett lite diffust resultat. Den är dessutom lättare att få tag på här i Sverige än UDPP. Det jag inte gillar med den är att vissa skuggor inte vill fästa, att den är parfymerad (det är inget som stör mig eller irriterar min hy men det känns bara så onödigt) och att den kommer i burk vilket gör den lite smått ohygienisk, man får vara väldigt noga med att använda rena fingrar eller en spatel för att undvika en bakteriehärd i burken.

 

Jag sträcker mig gärna efter den här primern när jag gör naturliga eller skira sminkningar, vill jag ha lite mer oompf till färggranna sminkningar väljer jag UDPP och vill jag ha en klistrigare bas för skuggor som är svårt att få och fästa väljer jag en krämögonskugga. Olika baser för olika ändamål, med andra ord!

 

 

Pris: ca 130 kr för 5 ml hos Nails Body Beauty och utvalda hudvårdssalonger

Betyg: 4/5

In English: A good eyeshadow base can make all the difference for how the result of an eyemakeup turns out. What I wish from an eyeshadow base is that it makes the eyeshadows more intense and even in pigmentation, that they are easy to blend, that they stay put all day long and that they don’t crease.

My favourite primer of many years have been Urban Decay Eyeshadow Primer Potion (UDPP) but since I’ve heard so many good things about german ArtDeco’s eyeshadow base and ran into a huge ArtDeco stand in Rig, I thought it could be fun to see if it could be a challanger for UDPP.

Eyeshadow Base comes in a little 5 ml jar with a screw top lid and is available in both scented (the original in a black box) and unscented (from the mineral series in a beige box). The primer itself is a fluffy cream that feels a bit silky on the skin and has got a sheer skintone tint and a hint of shimmer. It’s easy to blend into the skin, evens out the skintone and can also be used on its own if you only wish to brighten the eye area a little.

If you find that UDPP is a tad too dry and hard to blend on, Eyeshadow Base might be something for you. My experience is that it’s somewhere in between a cream eyeshadow and UDPP in consistensy and dryness, creme eyshadows have a tendency to crease on me since my lids are pretty oily so if I’m using that as a base, I need to apply UDPP underneath.

However, if your lids are extremely oily, Eyeshadow Base might crease on you because of the silky texture. It stays put on my lids all day long, however. It makes the eyeshadows more intensive and it’s really easy to blend eyeshadows on top of the base. All eyeshadows won’t adhere to it as good as they do on UDPP or cream eyeshadows however, especially when it comes to loose pigments – Make up store eyedusts are an example of eyeshadows that won’t adhere to it at all.

To sum it up, this is a great primer that’s especially great for more natural eye makeup, since it’s easy to blend on to get a diffuse result. Plus, it’s easier to get ahold of here in Sweden than UDPP. What I don’t like about it is that some eyeshadows won’t adhere to it, it’s scented (it’s not something that bothers me or irritates my skin, but I just find it really unnescessary) and that it comes in a jar which makes it a bit unhygienic, you have to be really careful to use clean fingers or a spatula to avoid bacteria.

I like to use this primer when I do natural or sheer makeup, if I want more oompf for more colourful makeup I choose UDPP and if I need a stickier base for eyeshadows that are hard to adhere to the skin, I choose a cream eyeshadow. Different bases for different purposes, in other words!


Price:
about $10 for 5 ml
Rating: 4/5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>