Orly Smart gels

Nu har jag testkört Orlys nya Smart gels-system för hemmabruk som lanseras vecka 16, och tänkte att jag i det här inlägget skulle visa er hur det går till att applicera, ta bort och mina tankar angående det hela. Varning för långt inlägg med många bilder!

Det du behöver är ett startkit (795 kr), en LED-lampa (249 kr) och ett Orly smart gels-lack (179 kr/5.3 ml). Lampan på mina bilder är inte den som kommer att säljas i butik, utan det kommer vara en mindre, vit lampa som är batteridriven. Startkitet innehåller allt du behöver, och samtliga delar kommer även gå att köpa separat. Varje produkt är tänkt att räcka till ca 20 appliceringar.


smart gels startkit
StartkitetTill att börja med prepareras naglarna för så lång hållbarhet som möjligt. Händerna tvättas och naglarna filas till den form du önskar. Med hjälp av det medföljande verktyget skrapar du försiktigt bort övervuxna nagelbandsrester från nagelns kanter, och nagelbanden pressas försiktigt tillbaka. Sedan buffas nageln försiktigt med den svarta sidan av minifilen för att få en jämn och fin nagelyta. Slutligen torkas naglarna av med Cleanser för att bli av med fett och oljor.


2
Överväxta nagelband petas bort, och friska nagelband petas ner


4
Naglarna buffas jämna med den grå sidan av filen


7
Torka av med cleanser för att bli av med fetter och oljorSteg ett i själva appliceringen är att lägga en tunn, tunn linje med primer enbart längst ut på nageln. Primern gör att gelen sitter extra bra men gör den även svårare att ta bort, så därför ska den inte appliceras över hela nageln. Sedan appliceras ett så tunt lager som möjligt av base + top över fyra naglar på ena handen. Dessa härdas sedan i LED-lampan i 30 sekunder. Samma procedur upprepas sedan med tumnageln. Var noga med att undvika att kladda på nagelband med samtliga lager lack, då det skapar en kant som gör att lacket lätt släpper från nageln.


10
Primer appliceras längst ut på nageltippen


12
På med ett tunt lager base + top…


13
…som sedan härdas i 30 sekunder under LED-lampan.Dags för färg! Jag valde ett skirt, ljusrosa gel-lack som heter Kiss the bride. Appliceras det tillräckligt tunt blir det som ett sheer-lack, och eftersom jag har testat Smart gels under tiden jag har haft praktik på sjukhus så har jag inte fått bära färgat lack. Eftersom lacket inte härdar förrän nageln placeras under LED-lampan kan man jobba med appliceringen så länge man vill utan att det blir kladdigt. Precis som med underlacket så jobbar du först med de 4 fingrarna, och sedan med tummen. Efter varje tunt lager har applicerats så härdas lacket i 30 sekunder under LED-lampan. Jobba i så tunna lager som möjligt!


15
Tunt lager med färg…


16
…som härdas i 30 sekunder. Upprepa tills du uppnår önskad täckning.När du har uppnått önskad täckningsgrad med ditt färgade lack appliceras ytterligare ett tunt lager base + top som härdas i 30 sekunder under LED-lampan. Avslutningsvis tar du ytterligare en wipe med Cleanser och polerar varje nagel för att få fram den karaktäristiska gel-glansen. Nagelbanden smörjer du in med cuticle oil, och sedan är det klart! Det går bra att lacka med andra färgade lack ovanpå din Smart gels-manikyr, var bara noga med att använda ett underlack så din gel-manikyr inte missfärgas.


17
Avsluta med ett lager base + top som härdas i 30 sekunder i LED-lampan


18
Torka av naglarna med lite cleanser för att få fram glansen


20
Olja nagelbanden


smart gels kiss the bride
Slutresultatet – my nails but better!Resultatet ska hålla i upp till 2-3 veckor. Jag bar mitt i 1 vecka, och anledningen till att det inte blev längre än så var för att det började chippa rejält närmast nagelbanden på min vänsterhand, medan det höll bra och såg i princip fortfarande perfekt ut på högerhanden efter samma tid. Vilket är väldigt underligt, eftersom jag är högerhänt… Så jag vet inte riktigt vad som hände där.

Borttagningsprocessen går till på så sätt att det översta lagret av gel-manikyren filas bort med den vita sidan av minifilen. Sedan häller du flödigt med remover i de medföljande pocket removers, som består av en plastficka med en skumgummibit i, som sedan träs på fingret. Jag tog bort lack på en hand i taget och återanvände sedan samma pocket removers på den andra handen. Dessa ska sitta på i 10-15 minuter, sedan har gel-manikyren löst upp sig och rester ska skrapas bort med hjälp av metallverktyget. Jag rekommenderar dock att du inte använder verktyget till detta, då det är vasst och det är väldigt lätt att råka skrapa bort övre skiktet av nageln vilket sliter otroligt mycket och gör nageln svagare. Jag skrapade istället bort rester med en nagel. Den bit av tippen där jag hade applicerat primer under manikyren var den del som behövde skrapas bort, resten av lacket föll i princip av nageln i flagor.

Själva appliceringen är inte svår, bara lite tidskrävande, och resultatet håller fint – i alla fall gjorde det det på min ena hand, vet inte riktigt vad jag gjorde för fel med den andra! Manikyren höll sig även glansig och fin trots att jag har spritat händerna ett 20-tal gånger om dagen under tiden jag bar manikyren, medan vanligt lack mattas av rätt snabbt av frekvent handspritsanvändande. Det som däremot är lite knepigt med Smart gels är borttagningen. Det är svårt att inte råka skada nageln vid borttagning av manikyren, jag misstänker att jag använde primer lite för högt upp på nageln och nästa gång kommer jag bara applicera det på den allra yttersta millimetern av nageltippen för att undvika slitage vid borttagning. Annars är jag väldigt nöjd med resultatet, och materialet passar mig väldigt bra då det är slittåligt och inte mattas av av handsprit.

In English: I’ve tried out the Orly smart gels system lately with the polish Kiss the bride, which is a sheer light pink that is perfect for me when I’m working since I can’t use coloured polish then. The application method isn’t very difficult, just time consuming, and the results are very pretty, shiny and durable! I only wore my manicure for a week though since it started to chip near the cuticles on my left hand, but stayed perfect on my right hand – which is weird, since I’m right-handed… The most difficult part about Smart gels is the removal. It’s difficult not to damage the own nail when scraping the polish off after soaking it in remover for 10 minutes, especially the part where you’ve used primer, so the next time I’ll probably only use primer on the very outer millimeter of my nail to avoid damaging my nails when removing it. Overall, I’m very pleased with the results, though!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
||||| Like It 0 Gilla! |||||

33 comments to Orly Smart gels

 • Jättebra inlägg och jättekul att få lite feedback på detta system! =) Fint lack också, verkligen naturligt fräscht! Du använde inte nagelbandsremover? Jag slänger ut en vild gissning att du kanske hade döda nagelbandshudceller kvar på högerhanden och att det kanske därför chippade? Det kommer säkert hålla bättre nästa gång! =) (övning ger färdighet..;)) Oavsett så känns det helt okej att göra om nästan varje vecka eftersom det blir så mycket billigare än på salong (eftersom inte ens salongbehandling verkar hålla så mycket mer än en vecka på mig..)Tack för ett bra inlägg, längtar tills detta lanseras!!

  • purity

   Jag tvättade händerna och skrubbade med nagelborste innan, dock glömde jag göra det mellan jag gjorde höger och vänster hand (började med höger), tror att det eventuellt kan vara boven. Skrapade bort död hud och torkade bort oljor med cleanser på båda händerna.

 • peachgirl

  Snyggt resultat och tack för fina steg-för-steg bilder! Jag tror det här skulle kunna vara toppen för semesternaglar eller kanske bröllop/fest…men till vardags funkar nog vanlig manikyr bäst för mig ändå.

 • Bra recension! Upplevde du att gelen gjorde att naglarna blev hårdare/mer skyddade? Så att det kan vara en bra lösning om man vill få lite starkare naglar?

 • Hej!
  Lite hjälp på traven. Som ovan nämnt så ger övning färdighet. Jag lägger min smartgel för tredje gången och det blir bara bättre och bättre. Ang dina problem, jag kan rekommendera att man är mycket noga med att “buffa” nageln och använda cleanser innan man lägger på smartgelen. Om man som jag har något naturligt glansiga/feta naglar kan det hjälpa att lägga lite primer i nagelns kanter. Då chippar det inte lika lätt!
  Vad gäller remover är det jätteviktigt att det endast är 10 min. Om du härdar det i ex.15 min kan removern börja avdunsta och det blir svårare att få bort. Jag har kunnat använda pushern/removern för att ta bort resterna men då håller jag den helt vinkelrät och trycker inte alls, då skadar den inte nageln 🙂
  Vad gäller din nyans så är det viktigt att påpeka att du gärna kan lägga fler lager av dessa skira nyanser. Jag föredrar 3 lager av de ljusare färgerna.
  När jag har gjort en manikyr med 3 lager har det inte tagit mer än 20 min totalt, men det är en övningssak!
  Smartgelen fungerar jättebra att lägga på fötterna!
  Lycka till vidare!
  Kram/Lisa

  • purity

   Tack för tipsen! Kan tyvärr inte lägga mer än ett lager av det skira eftersom nagelkanten måste synas för att det ska vara okej att jag bär det när jag jobbar. Jag testade att ha på removern 5, 10 och 15 minuter och det var lika svårt att få bort det lack som var lagt ovanpå primer, oavsett hur länge removern hade fått härda. Tror att mina naglar är ganska torra och liksom “suger åt” sig primern så därför är den svår att få bort.

 • Kul idé för de som vill ha hållbar nagellack. Jag däremot gillar att byta färg ofta, så det är nog inget för mig:)

  • purity

   Man kan lacka vanligt lack ovanpå om man känner för att byta färg. Jag tycker det är perfekt som “grundmanikyr”!

 • Spännande…detta måste jag prova!!

 • Angela

  Måste fråga om du har några problem när du tagit bort vanligt lack från gelen?
  Testade att lacka med vanligt lack och när jag tog bort det så “bubblade” gelen sig så det var bara att ta bort den.
  Har du märkt nåt sånt?

  • purity

   Jag har inte hunnit testa att lacka med vanligt lack ovanpå, tyvärr. Vad använde du dig av för remover? Det är viktigt att man använder en utan aceton, annars löser man upp gelen.

 • DaniM

  Vilken bra beskrivning! Jag har en fråga dock. Måste man ta bort allt om man vill fortsätta med samma färg? Jag menar, om man har det som grund, typ klar lack, kan man fylla på istället? Ungefär så som man gör med vanlig gele?

  • purity

   Du kan fylla på om du vill, men det blir snyggare att lacka om helt eftersom det slits på ett helt annat sätt än vanlig gel.

 • Elin

  Är det en vanlig UV-lampa du har använt? Vad skiljer LED och UV-lampa åt?

  • purity

   Nej, det är en LED-lampa. UV-lampor ger i från sig UV-ljus medan LED-lampor inte gör det. LED är snabbare än UV, ca 30 sekunder, jämfört med ca 2 minuter med UV-lampa, men alla gel-lack funkar inte med LED. Dock funkar de som man använder LED till även med UV-lampa, men då tar det längre tid att härda lacket.

 • […] här och här. Läs även gärna Purity’s steg-för-steg-inlägg hur manikyren går till här. /* Tweet Jag svarar på alla kommentarer här för att göra det enklare att hålla […]

 • Bea

  Hej!
  Har provat detta startkit och är sååå besviken! =(
  Gelen härdar ju inte i den LED-lampa men köper till. Jag har försökt 3ggr men varje gång när jag ska torka bort den kladdiga ytan i sista stegen, så försvinner ALLT material! Då har jag ändå haft naglarna i lampan i över 1 minut/lager. Vad gör jag för fel liksom???
  Jag jobbar med belysning och kan inte alls förstå hur en LED-lampa egentligen ska kunna härda ett lack? Den avger ju som du sagt ingen UV-strålning och inte heller någon värme. Så vad är det egentligen som gör att den kan härda lacket?

  Tacksam om någon mer kan återkoppla med egna erfarenheter!

  • purity

   Oj, det låter ju jättekonstigt! Nu har ju jag inte den LED-lampa man kan köpa till, men för mig har det härdat på 30 sekunder. Det gäller verkligen att lacka så tunna lager man bara kan, annars kan torktiden förlängas. Det som får lacket att härdas är en kemisk reaktion som blir när molekylerna utsätts för uv-strålning.

 • Mirre

  Nu har jag testat Smart gels. Mina reflektioner efter första testen:
  1) Jag fick inget täckande resultat (använde klarröd färg) trots tre lager. Hur är det tänkt egentligen?
  2) Det var oerhört svårt att få bort. Jag var tvungen att fila bort lacket.
  3) När man penslade överlacket på naglarna färgades penseln röd = överlacket blir missfärgat och om jag vill ha neutrala naglar nästa gång går inte det.

  Var har du för erfarenheter du som har använt det längre?

  • purity

   1) det kan ha varit en jelly-nyans du har provat. Dom blir inte, och är inte designade för att bli, heltäckande.
   2) håller med – det är väldigt svårt att få bort =/
   3) så ska det inte bli om du har härdat det röda lacket ordentligt innan du lägger på överlacket.

 • Mirre

  Bea, jag vet inte vad problemet är. Jag har testat en gång med färg och det satt verkligen som berget och jag var tvungen att fila bort lacket, gick inte alls med borttagningen. Nu har jag bara base/top coat på och det har också stelnat ordentligt.

 • M

  Hej,

  Är den lampan som du använder möjligtvis från Sensationail?

  • purity

   Oj, ingen aning! Vi fick den med när vi fick testa startkitet från Orly, innan de hade producerat de riktiga lamporna, så vet inte vart den kommer ifrån. Står inget på den.

 • Elin

  Hej,
  Jag saknar att det inte finns ngt vitt lack i serien. Tänkte om man kan lägga base/top i botten och härda i lampan och sedan lägga fransk manikyr med vanligt lack och sedan lägga ett till lager med base/top och härda?? Vad tror du?

 • Emelie

  hej!
  jag har funderat på att införskaffa mig detta smarta kitt men har en liten fråga angående detta. Jag är mycket förtjust i att ha glitteriga gelenaglar och saknar glittret i denna serien, kan man använda glitter från ett annat märke tror du? sen undrar jag hur det fungerar om man skulle vilja köpa till färger från ett anant märke, går detta?
  Tacksam för svar!

  • purity

   Jag skulle tro att det går bra att strö på t.ex. lösglitter innan man lägger på topplacket, men jag har inte testat själv och heller inte med färger från andra märken.

 • Sara

  De färgade lackerna täcker dåligt, härdar inte helt mellan lagrena och man måste ha en base + top för varje färg.. Jag använder bara base + top och sedan vanligt nagellack ovanpå. Nagellacket torkar mycket snabbare och sitter mycket längre med gelelacket under så det är väl värt det. Jag brukar fila och sedan bara fylla på med två nya lager gelé varannan vecka.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>